Novinky

  • 31.08.2024 Good Ital Andrea Kimi Antonelli nahradí u Mercedesu pro příští rok Lewise Hamiltona

  • 28.08.2024 Neutral Argentinec Franco Colapinto se stal novým jezdcem Williamsu pro zbytek sezony

  • 28.08.2024 Neutral Williams ukončil spolupráci s americkým jezdcem Loganem Sargeantem

Facebook Instagram

Šampionát A1GP pokračuje na Novém Zélandu

Šampionát A1GP pokračuje na Novém Zélandu

Komu pomůže tanec haka?

Prvním podnikem současné sezóny série A1GP v roce 2009 bude tento víkend závod na novozélendském okruhu Taupo Motorsport Park.

Závodní komplex vybudovaný v roce 2006 společností MIT Development Ltd na místě bývalé klubové trati o délce 1,4 km nabízí ve své současné konfiguraci čtyři varianty okruhu a umožňuje dokonce díky dvěma startovním rovinkám a dvěma boxovým uličkám současné pořádání lokálních podniků na dvou krátkých oddělených okruzích. Kromě toho je v areálu umístěna i závodní škola a centrum pro pořádání obchodních akcí.

Varianta okruhu pro podniky mezinárodního charakteru, která je využívaná v současné době pro závody série A1GP, zahrnuje i rovinku o délce 830 m, jež je během zbytku sezóny navíc používána i jako drag strip. Před loňským závodem A1GP byla upravena šikana na jejím konci tak, aby umožňovala jezdcům v tomto místě předjíždění během brzdných manévrů. 

A jak budou obsazeny kokpity závodních vozů jednotlivých týmů? Domácí tým Nového Zélandu bude reprezentovat šampión International Formula Master 2008 Chris van der Drift, který dostal přednost před Bamberem a Johnny Reidem. Od "Černé krásky" se na domácí půdě očekává hodně a van der Drift se bude muset vyrovnat se značným tlakem.

Do kokpitu vozu týmu Nizozemí usedne v Taupu Robert Doornbos, který zanechal výborný dojem svým skvělým výkonem v krátkém závodě v Chengdu, Spojené Státy bude reprezentovat znovu Marco Andretti. Za Irsko, v současné době vedoucí tým série, pojede znovu rychlý Adam Carroll:

"Naše úspěchy v posledních dvou závodech vyvolaly úžasnou dezvu v mé rodné zemi a tak jsme připraveni udělat vše proto, abychom v dobrých výkonech pokračovali i zde, na Novém Zélandu. Našimi největšími soupeři budou zřejmě znovu týmy Holandska, Švýcarska, Velké Británie, Portugalska a Nového Zélandu."

Do kokpitů vozů Portugalska a Francie se vracejí spolehliví Filipe Albuquerque a Loic Duval, za Čínu pojede Congfu Cheng, za Malajsii pak znovu Fairuz Fauzy. Ke změně dochází u týmu Velké Británie, kde Dannyho Wattse vystřídá bývalý pilot série Champ Cars, Dan Clarke. Wattse zdržely rodičovské povinnosti ve Velké Británii, kde se mu a jeho partnerce Fioně 15. ledna narodil syn Joshua.

Nástup do současného ročníku série A1GP naopak musely odložit stáje Německa a Pákistánu, které by se podle současných informací měly objevit na startu až o měsíc později v Gautengu v JAR.

Série A1GP připravila jezdům během předvíkendového kulturního programu vzácnou možnost výuky tradičního maorského tance haka. Varianta, kterou jezdce učil Te Ori, uznávaný odborník na maorskou kulturu a učitel haka, byla používána kdysi válečníky pro přípravu před bojem a měla jim pomoci soustředit všechny smysly a toky energie k jedinému cíly - vítězství na bojišti. Zda a komu znalost tance haka pomůže,  zjistíme během víkendových závodů.

Série A1GP sice zažívá nejednoduché období, ale stále žije. A tento víkend připraví určitě nejen novozélandským divákům, ale i nám u počítačů a televizních obrazovek zcela jistě dobrou podívanou.

Taupo Motorsport Park

Délka trati: 3,32 km
Počet zatáček: 14
Rekord okruhu pro A1GP -  1:14.679 sekundy, Neel Jani  a tým Švýcarska v roce 2007

Časový rozvrh (časy v SEČ):

čtvrtek 22.01.2009
22:45 - 00:05 1. trénink s přestávkou 20 minut (nováčci)

pátek 23.01.2009
02:00 - 03:00 2. trénink
23:00 - 00:00 3. trénink

sobota 24.01.2009
03:45 - 04:40 kvalifikace
23:00 - start sprintu (záznam závodu na A1GP.com od 01:45, neděle)

neděle 25.01.2009
03:00 – start hlavního závodu

 Přímé přenosy a záznam sprintu je možno jako obvykle sledovat v dobré kvalitě na streamu na oficiálních stránkách série A1GP, společněs přehledným timingem. Sprint je na těchto stránkách nepřenášen živě, ale těsně před začátkem hlavního závodu.  Před závodem na Novém Zélandu byla navíc na oficiální stránky série přidána nová služba "DASHBOARD" , která umožňuje sledovat pozice jednotlivých vozů na trati, jakož i telemetrické údaje.