Novinky

  • 10.09.2024 Neutral Magnussena v Baku nahradí Bearman.

  • 31.08.2024 Good Ital Andrea Kimi Antonelli nahradí u Mercedesu pro příští rok Lewise Hamiltona

  • 28.08.2024 Neutral Argentinec Franco Colapinto se stal novým jezdcem Williamsu pro zbytek sezony

Facebook Instagram

Grand magazín 13/2014 (26. června – 2. července)

Grand magazín 13/2014 (26. června – 2. července)

Zpravodajský souhrn věnovaný závodům a vozům GT.

Krátce ze světa

Během podniku vytrvalostní série BES na okruhu Paul Ricard se 28. června zúčastnil vedoucí SRO rozhovoru pro portál Endurance-Info. Snahou francouzského pořadatele je rozšířením bonusového systému přilákat více vytrvalců z BES také k účasti v sérii krátkých klání pro splnění podmínky účasti v nástavbovém Blancpain GT Series (nyní se zastoupením pouze čtyř stájí). V této souvislosti se v těchto dnech rozhoduje o podobě kalendáře na příští rok, v němž může dojít k vyrovnání počtu závodu obou sérií (6 vytrvalostních, 6 krátkých). S největší pravděpodobností však bude kalendář BGTS znám koncem měsíce během vytrvalostního závodu 24 hodin ve Spa. Bez uvedení bližšího plánu chce Ratel rovněž prolomit vlažný postoj Klubu čtyř (Porsche, Ferrari, Aston Martin, Corvette) k tomuto vrcholnému podniku.

Zbrojení na bitvu v Ardenách

Po seznámení se zájemci o účast v podniku 24 hodin ve Spa v půlce května následovalo 2. července zveřejnění předběžné startovní listiny včetně většiny posádek. Její podobu si můžete prohlédnout na tomto odkazu Zde.

V nejsledovanější kategorii profesionálů je i nadále 18 účastníků. Svoji účast si rozmyslel tým Reiter (Lamborghini), Beechdean (Aston Martin) se přesunul do kategorie smíšených posádek a stálý účastník série Brother Racing (Audi) se v současné podobě listiny nenachází. Úbytek byl vyrovnán přesunem jednoho vozů týmu Black Falcon (Mercedes) z kategorie smíšených posádek, nasazením třetího vozu týmu HTP (Mercedes) a přihlášením týmu Von Ryan (McLaren). Ani jedna ze stáji však neuvádí členy posádek, takže jejich účast minimálně ve třídě je prozatím nejistá.

O jeden vůz méně než v květnu je přihlášeno v kategorii smíšených posádek. Přesto je i nadále s třiceti vozy nejoblíbenější třídou. Zatímco u Black Falconu (Mercedes) může dojít také k návratu z profesionální kategorie, svoji účast pouze na jeden vůz (místo dvou) omezí francouzský Sport Garage (Ferrari). Odstoupivší účastníky ze stájí Fortec (Mercedes), AF Racing (Lamborghini), United Autosports (Audi) a Brussels Racing (Aston Martin) nahradí noví zájemci z týmu Duqueine (Ferrari), Leonard (Aston Martin) SMP Racing (Ferrari) anebo přestoupivší Beechdean (Aston Martin, z PRO) a Sofrev (Ferrari, GTR).

Nejméně zaplněná amatérská třída bude chudší o dva vozy. Přesun vozu týmu Sofrev (Ferrari) do třídy smíšených posádek anebo neúčast týmů Speedlover (Porsche), AF Racing (Lamborghini) a Brussels Racing (Aston Martin) oproti nově příchozí stáji Duqueine (Ferrari) a PGF Kinfaun (Aston Martin) má za následek pokles počtu účastníků na nynějších dvanáct.

V průběhu příštího týdne budete na těchto stránkách seznámeni s účastníky podrobněji s rozdělením do článků dle tříd.

GTech – vylepšení s novým označením

Během konání Festivalu rychlosti v britském Goodwoodu představil 27. června McLaren svůj nový přírůstek v úpravě GT3. Vůz postavený na základech na jaře představeného typu 650S skrývá vylepšenou geometrii podvozku rozšířeného o 52 mm, širší přední pneumatiky (12,5 palce), novou převodovku, účinnější chlazení a bezpečnější prostor pro pilota. Nejvýraznější změny vzhledu jsou patrné na přídi a bočních vstupech vzduchu, jiné je také zadní křídlo. Prvních 15 vozů v hodnotě 414 600 euro (dle současného přepočtu) mohou zájemci očekávat před zahájením příští sezóny. Vzhledem k příbuznosti se starším typem MP4-12C GT3 není překvapením nabídka modernizace pro majitele tohoto modelu.

Výsledkový servis

Blancpain Endurance Series (3/5); BGTS (5/12), Paul Ricard

Okruh na jihu Francie byl svědkem napínavého zápolení 42 posádek (12 ve třídě PRO, 19 smíšených, 11 amatérských) během tříhodinového závodu. Druhá třetina závodu byla zpestřena okruhem halícím se do tmy.

Také ve Francii pokračovalo soupeření nyní domácího ART GP a britské stáje M-Sport. Po překonání Demoustiera Meyrickem krátce po uplynutí poloviny závodu vše nasvědčovalo hladkému triumfu Britů. Přestože si nakonec reprezentanti značky Bentley připsali na své konto další vítězství, francouzský tým neprodal svoji kůži lacino.

Výsledky závodu a další informace naleznete Zde.

Očekávané události

4. – 6. července - International GT Open (4/8), Hungaroring

Po dvouleté odmlce se v Maďarsku znovu představí šampionát španělských pořadatelů, nyní s o něco chudším počtem účastníků. V prestižnější třídě SGT je přihlášeno šest vozů, v nižší GTS třináct.

V dalším vystoupení Kox Racingu (Lamborghini) po účasti pouze v úvodním podniku nemá tým prozatím uvedeno složení posádky. Šanci na lepší výsledek dává angažování Daniela Keilwitze vedle Retery v corvette týmu V8 Racing (GTS). Nováčkem v tomto závodě bude italská stáj Easy Race s vozem Ferrari 458.

Přenos závodu můžete sledovat prostřednictvím stránek pořadatele (Zde případně Zde). Časy vysílání naleznete v níže uvedené tabulce.

 Událost  Den  GT Sport  Start
 70´ závod  Sobota  15,45-17,25
15,55
 60´ závod  Neděle  12,45-14,15
12,55

Časový údaj v kolonce Start značí výjezd do zahřívacího kola za zpomalovacím vozem. Podle délky okruhu trvá okolo dvou minut, poté je závod zahájen letmým startem po protnutí startovní čáry.

4. – 6. července - Blancpain Sprint (3/7); BGTS (6/12), Zandvoort

Po delší přestávce se na okruhu v holandském Zandvoortu utkají aktéři série krátkých závodů Blancpain Sprint Series. Celkem 15 posádek je přihlášeno v hlavní kategorii, čtyři ve třídě pro jezdce do 25 let (Silver Cup) a dvě v kategorii smíšených posádek.

Třídu s největší konkurencí obohatí dvě německé stáje: Herberth Motorsport s porsche (Renauer/Van Lagen) a Team Schubert s bmw (Baumann/Jäger). Reprezentant mnichovského výrobce navíc přislíbil účast ve zbývajících podnicích mistrovství.

Aktualizováno: v současné podobě startovní listiny se nachází rovněž Tomáš Enge, který je však v Thajsku. Otazník tak visí nad účastí Štefana Rosiny a týmu Reiter v Holandsku.

Ve ferrari týmu Villorba (č. 90) nastupuje Salaquarda, jeho kolegou bude nyní italský pilot Alessandro Balzan.

Přenos závodu a kvalifikaci můžete sledovat pouze prostřednictvím stránek pořadatele (Zde). Časy vysílání naleznete v níže uvedené tabulce.

Sport 5 nyní již nenabízí přenosy, sestřihy jsou vysílány na stanici Eurosport v úterý v noci.

 Událost  Den  SRO  Start
 Kvalifikace  Sobota  8,45-10,10
-
 Kvalifikační závod  Sobota  13,30-15,00
13,40
 Hlavní závod  Neděle  11,00-13,00
11,40

Časový údaj v kolonce Start značí výjezd do zahřívacího kola za zpomalovacím vozem. Podle délky okruhu trvá okolo dvou minut, poté je závod zahájen letmým startem po protnutí startovní čáry.

18. – 20. července - International GT Open (5/8), Silverstone

23. – 27. července - Blancpain Endurance (4/5); BGTS (7/12), 24 hodin ve Spa

Doplňující odkazy

Předchozí vydání zpravodajského přehledu z období (20. – 25. června) naleznete Zde.

Profily šampionátů

Blancpain Endurance Series (Zde)

Blancpain Sprint Series (Zde)

Blancpain GT Series (Zde)

ADAC GT Masters (Zde)

International GT Open (Zde)

V průběhu sezóny aktualizované články zaměřené na hlavní informace o sériích určených GT vozům. Jeho součástí jsou odkazy na články s dodatečnými údaji anebo na stránky spjaté s danou sérií včetně úplného přehledu oficiálních.

Naleznete zde charakteristiku série, její historii, přehled držitelů jezdeckých a týmových titulů anebo informace o pořadatelské organizaci. Seznámíte se s aktuálním kalendářem, výtahem z pravidel, účastníky anebo úspěšnými jezdci působícími v šampionátu.

Zdroj: SRO, GT Sport, Endurance-Info, Sportscar 365, McLaren, Formule