Novinky

  • 10.09.2024 Neutral Magnussena v Baku nahradí Bearman.

  • 31.08.2024 Good Ital Andrea Kimi Antonelli nahradí u Mercedesu pro příští rok Lewise Hamiltona

  • 28.08.2024 Neutral Argentinec Franco Colapinto se stal novým jezdcem Williamsu pro zbytek sezony

Facebook Instagram

Občanská válka v AOWR u konce

Občanská válka v AOWR u konce

Tisková konference připravena na pátek

Občanská válka v americkém formulovém sportu je zřejmě skutečně u konce. Jednání o spojení obou sérií, o kterých jsme informovali během posleních týdnů, zřejmě nakonec skončila úspěchem, neboť vedoucí činitelé IndyCar Series ohlásili na pátek 22.2.2008 konání tiskové konference, na které by mělo být oficiálně ohlášeno spojení obou závodních sérií. Tisková konference by měla být zahájena v 11:00 místního času v Indianapolis.

Přesný obsah prohlášení zatím znám není, jisté je pouze to, že vedení Champ Cars se rozhodlo ukončit existenci této série a jednotlivé týmy tak budou moci využít nabídku Tonyho George na dodání monopostů Dallara a finanční pomoc při leasingu motorů a snížení nákladů spojených s přechodem do IndyCar Series.

Jisté je, že součástí dohody je rovněž odkoupení a převzetí historické databáze CART/Champ Cars, díky čemuž se opět sjednotí i historické tabulky. Doposud patřilo toto "intelektuální vlastnictví" sérii Champ Cars, která byla dosud legitimním následovníkem dřívějších závodních sérií (USAC, CART, PPG Indy Car atd.)  ve Spojených Státech. Do čela sjednocených historických análů se tak například v kategorii největšího počtu vítězství v závodech vrátí zpět A.J.Foyt s 67 vítězstvími a vystřídá tak Sama Hornishe, který pouze v IRL/IndyCar Series získal vítězství 19.

Otázkou zůstává kolik týmů stávající série Champ Cars přejde do IndyCar Series a s jakými piloty. Prozatím se předpokládá účast týmu Newman/Haas Racing se dvěma vozy a se stávajícím jezdeckým obsazením (Justin Wilson / Graham Rahal), přestože ze zákulisí proskočily zprávy, že NHL hledá dalšího jezdce se zkušenostmi z oválů a Justin Wilson může skončit v ALMS. S jedním vozem by měl nastoupit tým Derricka Walkera, ale zatím není jasné, kdo bude v jeho kokpitu, ani zda bude mít o IndyCar Series zájem Craig Gore a jeho sponzor Australian Vineyards. Chybět by neměl ani Forsythe Racing s Paulem Tracym, otázka visí nad druhým pilotem, kterým měl být pro Champ Cars Franck Montagny. PKV Racing zřejmě nastoupí s Oriolem Serviou a Alexem Taglianim, přičemž tým by měl být vybaven částečně loňskými vozy Dallara týmu Penske a částečně nově dodanými vozy. Posledním týmem, který v Indycar Series pravděpodobně nastoupí, bude Conquest Racing Erica Bachelarta, který hodlá nasadit dva vozy, ovšem jen za podmínky, že součástí série bude závod v Surfers Paradise.

V IndyCar Series však pravděpodobně neuvidíme Rocketsports Racing, neboť sponzor jeho jezdce Brazilce Bernoldiho ani jezdec sám nemají na oválových závodech zájem. Rovněž Pacific Coast Motorsport zamíří spíše do ALMS a není jasná ani budoucnost týmu Minardi.