Novinky

  • 08.10.2024 Bad Michael Andretti již neřídí tým Andretti Global, zůstal jako poradce

  • 10.09.2024 Neutral Magnussena v Baku nahradí Bearman.

  • 31.08.2024 Good Ital Andrea Kimi Antonelli nahradí u Mercedesu pro příští rok Lewise Hamiltona

Facebook Instagram

Wolff se pořádně obul do Red Bullu

Wolff se pořádně obul do Red Bullu

Historce o nezneužívání udělátka ani za mák nevěří.

Že Toto Wolff řekne něco negativního o týmu Red Bull, to ani nestojí za pozornost. Vzájemné antipatie s Christianem Hornerem jsou již obehraná písnička. Tentokrát ale stojí za pozornost, jak detailně se pustil do “udělátka“ využívanému Red Bullem k rychlému měnění světlé výšky vozu a příběhu o tom, že neexistuje způsob, jak jej zneužívat k porušování pravidel parc-fermé a prozrazuje přitom zajímavé detaily.

Z toho, co jsem z dálky viděl a co jsem slyšel, je to k vzteku,“ řekl Wolff. „Snad mohu říci, že všichni tady ve F1 máme stejný standard, a to je nejvyšší standard umožněný pravidly. Někdy, například při ohýbání částí aerodynamiky, chcete zajít až úplně na limit, to je normální. Ale když se vyskytne takové zařízení, tak se musíte zeptat, proč vzniklo. Proč ho někdo designoval a proč jsou na něm dvě značky pro dvě pozice, jako kdyby je někdo potřeboval (jednu pro kvalifikaci a jednu pro závod?). Takhle vypadají věci, které jsou dílem precizního rozhodovacího procesu v současné F1? A moc se mi líbí, jak přišli opravdu s koštětem, aby ukázaly jediný způsob, jak lze zařízení ovládat! Zajímalo by mě, kolik jim trvalo, než přišli na tento nápad.

Věc, kterou Red Bull použil, když zástupcům FIA předváděl prý jediný způsob, jak ovládat zařízení na změnu světlé výšky vozu, nazval jiný rival Red Bullu pomůckou Bugse Bunnyho. Zřejmě tím chtěl říct, že se jedná o důležitou pomůcku evidentně vyrobenou narychlo na koleně. Wolff souhlasí.

Také jsem nevěděl, že někdo v prostředí F1 si půjčuje nástroje od Bugse Bunnyho. Nestačí, aby řekli, že to bylo jen takhle a pak slíbili, že už to neudělají.

Pokud by to nebylo jasné, Wolff Red Bull podezírá, že nechtěl říct pravdu a má dostatečně kreativní lidi na to, aby za FIA rychle přišli s velkým nástrojem, který prý používali v garáži během tréninků, ale nikdo ho neviděl v rukou mechaniků Red Bullu ve hlídané garáži FIA. Těm, kteří měli možnost pomůcku alespoň z dálky vidět, tahle pomůcka jaksi nápadně připomínala ručku z metly a ne něco podobného jiným sofistikovaným nástrojům z garáží týmů F1.

Kam se podělo to koště? Foto: Red Bull

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Mercedes