Novinky

  • 10.09.2024 Neutral Magnussena v Baku nahradí Bearman.

  • 31.08.2024 Good Ital Andrea Kimi Antonelli nahradí u Mercedesu pro příští rok Lewise Hamiltona

  • 28.08.2024 Neutral Argentinec Franco Colapinto se stal novým jezdcem Williamsu pro zbytek sezony

Facebook Instagram

Michael Schumacher penalizován, startuje poslední

Michael Schumacher penalizován, startuje poslední

Podle komisařů brzdil neobvykle tvrdě.

Sportovní komisaři Velké ceny Monaka rozhodli o odebrání všech kvalifikačních časů Michaela Schumachera za incident v poslední minutě kvalifikace. Sedminásobný šampion bude startovat poslední.

Podle rozhodnutí komisařů Michael Schumacher svůj vůz úmyslně zastavil a znemožnil tím ostatním jezdcům zajet rychlejší čas.

Komisaři vyslyšeli Schumachera samotného, jeho závodního inženýra Chrise Dyera, technického šéfa týmu Rosse Brawna, manažera týmu Stefana Domenicaliho, ředitele závodu Charlieho Whitinga a softwarového speciaistu FIA Alan Prudoma.

Prostudovali také data Ferrari a FIA a analyzovali i předchozí Schumacherova kola.

"Pilot zajel nejrychlejší čas v prvním sektoru, poté ztratil čas ve druhém sektoru, do zatáčky č. 18 přijel rychlostí mírně, pokud vůbec, odlišnou od jeho předchozího nejrychlejšího kola, a zabrzdil tak silně, že se přední kola zablokovala, což si vyžádalo korekce ze strany jezdce," praví se v prohlášení. "Povedlo se opět získat kontrolu nad vozem, aniž by jezdec vrazil do bariéry. Motor poté zhasl a vůz částečně zablokoval trať.

Po prostudování všech dat se nepodařilo komisařům zjistit ospravedlnitelné důvody pro to, aby pilot v této části trati brzdil s tak přehnanou, nepřiměřenou a neobvyklou silou, a nemají tudíž jinou možnost, než dojít k závěru, že pilot zastavil úmyslně v závěrečných minutách kvalifikace, v době, kdy měl zajeté nejrychlejší kolo."

Ferrari nemá možnost odvolání.

K rozhodnutí se komisaři (Tony Scott Andrews, Joaquin Verdegay a Christian Calmes) dopracovávali osm hodin.