Novinky

  • 10.09.2024 Neutral Magnussena v Baku nahradí Bearman.

  • 31.08.2024 Good Ital Andrea Kimi Antonelli nahradí u Mercedesu pro příští rok Lewise Hamiltona

  • 28.08.2024 Neutral Argentinec Franco Colapinto se stal novým jezdcem Williamsu pro zbytek sezony

Facebook Instagram

Hamilton se na tiskovce chytl s novinářkou

Hamilton se na tiskovce chytl s novinářkou

Kvůli Räikkönenovu kvalifikačnímu kolu.

Nad čím by se v první polovině sezony nepozastavil vůbec nikdo, se mnohým jevil jako kriminální akt ve včerejší kvalifikaci. Kimi Räikkönen musel na konci rovinky za Sennovými esíčky předjet Lewise Hamiltona, přičemž vyjel trochu více na obrubník a ztratil určité množství času.

Následovala erupce emocí mezi fanoušky, zejména mezi těmi, kteří nepatří k Hamiltonovým zastáncům. Mezi ně se nejspíš neřadí ani francouzská reportérka listu L´Equipe, které se na tiskové konferenci po kvalifikaci do Hamiltona pustila hlava nehlava.

"Je evidentní, že jste dvakrát rozhodil Kimiho. Stát se šampionem za každou cenu?" začala zostra Anne Giuntini, manželka Denise Chevriera, šéfa oddělení motorů Renaultu.

"Upřímně, není důvod, abych Kimimu cokoli prováděl," řekl Hamilton. "O Kimim jsme veděli, ale nemohl jsem počkat v pitlane, protože za mnou čekal Fernando. Takže jsem vyjel a řekli mi, že budu blízko Kimimu. Když jsem vyjel, zrcátka v takové rychlosti hodně vibrují a nedá se toho moc vidět. Když jsem zjistil, že je příliš blízko, zpomalil jsem, uvědomil jsem si, že nemůžu do zatáčky najet jako on, zpomalil jsem a on mě předjel."

Anne Giuntini: "Nikdy jste mu nedal jasně najevo, že jej pouštíte."

Lewis Hamilton: "Co jsem měl udělat? Zapnout blinkr?"

AG: "Vy přesně víte co..."

LH: "Udělal jsem to nejlepší, co jsem mohl, abych mu uhnul. Jestli jsem se mu připletl, tak za to jsem se mu omluvil."

AG: "Tohle byste nazval tím nejlepším?"

LH: "Ano."

AG: "Jako sportovec?"

LH: "Jak dobrá jste vy v tom, co děláte? Jste tou nejlepší ve své práci? Nikdy neděláte chyby? Ne?"

AG: "Někdy..."

LH: "Oh, vážně?"

Kimi Räikkönen pak na téže tiskové konferenci v odpovědi na jinou otázku uvedl, že nemůže říci, kolik času ztratil.

"Ještě jsem neviděl data. Nevím, ostatní lidé, ať rozhodnou, co se stalo. Jistě, byl snadnější způsob, jak mě nechat předjet, ale tak už to je a už mě to nezajímá," uzavřel Kimi Räikkönen.

Podle představitelů Ferrari Lucy Baldisseriho a Stefana Domenicaliho přišel Räikkönen údajně o tři desetiny vteřiny.

"Vedení závodu by se mělo na situaci a data podívat. My ale protest dávat nebudeme," řekl Domenicali.

Uzavřená záležitost se pak na konci tiskovky ale nejevila jednak zmíněné Anne Giuntini, které svým dotazem pomohl Ian Parkes z Press Association.

"Lewisi, jen abych si vyjasnil, po té směšné diskuzi, jste si jist, že jste k tomu přistoupil naprosto upřímně a že až eventuálně zíkáte titul, že jste jej dosáhl s čistým svědomím?" zeptal se Parkes.

"Ano," řekl Hamilton. "Někteří se pravděpodobně po mně budou vozit, ale jsem tu, abych odvedl poctivou práci. Přišel jsem a upřímně se omluvil, pokud jsem se připletl. Upřímně jsem byl přesvědčen, že není tak blízko, tak jsem se rozhodl tu zatáčku projet, ale to bych skutečně pokazil jeho kolo, tak jsem uhnul a zůstal jsem tam, kde jsem zůstal, normálně jsem zabrzdil a nemám pocit, že bych jakkoli ovlivnil jeho kolo."

Anne Giuntini to však nestačilo.

"Tak pojďme v té směšné diskuzi pokračovat. Myslíte si, že si můžete dělat, co chcete, a pak se prostě jen omluvit? Tak to ve formuli 1 funguje?"

Lewis Hamilton: "Nebudu odpovídat."

Anne Giuntini: dotaz nezaznamenán

Lewis Hamilton: "Ani ne, ale už se s vámi nechci bavit, abych byl upřímný."