Novinky

  • 31.08.2024 Good Ital Andrea Kimi Antonelli nahradí u Mercedesu pro příští rok Lewise Hamiltona

  • 28.08.2024 Neutral Argentinec Franco Colapinto se stal novým jezdcem Williamsu pro zbytek sezony

  • 28.08.2024 Neutral Williams ukončil spolupráci s americkým jezdcem Loganem Sargeantem

Facebook Instagram

Mosley: "V příštím roce bude ve formuli 1 dvanáct týmů."

Mosley: "V příštím roce bude ve formuli 1 dvanáct týmů."

Bude ale potřeba snížit náklady, aby to bylo možné.

Prezident Mezinárodní automobilové federace FIA Max Mosley věří, že se v příštím roce postaví na startovní rošt 24 vozů, přestože světem nyní vládne finanční krize.

Dvanáct týmů mělo být ve formuli 1 už letos, místo toho ale hrozí, že jich uvidíme pouze devět. Super Aguri svou činnost kvůli špatné finanční situaci ukončilo už loni, Prodrive svou snahu o vstup do formule 1 vzdalo poté, co nebylo umožněno kupovat šasi od jiného týmu a Honda dosud nenašla pro svůj tým kupce.

Podle Maxe Mosleyho se japonské automobilce podaří tým prodat, její šance ale podle svých slov nevidí výš než na 70 procent.

Optimismus, který svou důvěrou v nabitější startovní pole v příštím roce vyjádřil, zakládá na snaze prosadit ještě rozsáhlejší úsporná opatření a standardizování některých částí, které by novým týmům měly do formule 1 otevřít dveře.

Vstup nových týmů usnadňuje i možnost odebírat pohonné jednotky za 5 milionů a převodovky za 1,5 milionu eur na sezónu.

Jedním z nich by mohl být USF1, americký tým, který sice má na svých oficiálních webových stránkách pouze logo, FIA jej ale bere vážně. V jeho vedení by měli figurovat americký konstruktér Ken Anderson a bývalý manažer Williamsu Peter Windsor.

Základna týmu by se měla nacházet v Severní Karolíně. Anderson je totiž spolumajitelem tamního aerodynamického tunelu, který využívají například týmy NASCAR.