Novinky

  • 08.10.2024 Bad Michael Andretti již neřídí tým Andretti Global, zůstal jako poradce

  • 10.09.2024 Neutral Magnussena v Baku nahradí Bearman.

  • 31.08.2024 Good Ital Andrea Kimi Antonelli nahradí u Mercedesu pro příští rok Lewise Hamiltona

Facebook Instagram

Szafnauer promluvil, prý byl oklamán

Szafnauer promluvil, prý byl oklamán

Dokáže Briatore, co nedokázal on?

Když Otmar Szafnauer přestupoval z Aston Martinu do Alpinu, mluvil o tom, že na jednom jedna církev může mít pouze jednoho papeže, a že v bývalém týmu Force India to už nemůže být on, jelikož Lawrence Stroll se mu míchal do práce podstatně více než předtím ním Vijay Mallya. Francouzi mu slíbili volné ruce. Neuspěl a byl propuštěn po roce a půl, přičemž jeho náhradník, Bruno Famin, dnes už také týmu F1 nevelí, jelikož byl nahrazen Flaviem Briatorem a Oliverem Oakesem. Stáj prochází velkými změnami, přestává být továrním týmem a šéf ze staré školy do ní má navrátit závodního ducha. Světlo reflektorů obnovilo zájem i o Szafnauerův příběh, jenž nyní své problémy a důvody neúspěchů popsal detailněji než při náhlém odchodu uprostřed roku 2023.

Alpine měl několik problémů. Jedním z nich bylo, že jsem nedostal pod kontrolu celý tým. Personální oddělení neposlouchalo mě, poslouchalo Francouze,“ řekl Rumun s americkým pasem o jeho působení v anglickém Silverstonu. „Finanční neposlouchalo mě. Oddělení komunikace neposlouchalo mě a marketingové a komerční také nebyly pod mou kontrolou. A věděl jsem, že z toho budou problémy. Než jsem tu práci přijal, bylo mi řečeno, že všichni budou v organizační struktuře pode mnou. Myslel jsem, že to přesto nějak zvládnu, ale problémy na sebe nenechaly dlouho čekat.

Szafnauer uvedl příklad, kdy po neúspěšné snaze udržet si Oscara Piastriho kvůli chybám učiněným měsíce před jeho příchodem, vydalo komunikační oddělení týmu tiskovou zprávu bez jeho vědomí, ale zato s jeho fotografií, aby to vypadalo jako jeho prohra.

Takové věci se stávají, když jsou lidé, řekněme například z Renault Group, dosazeni do vedení týmu F1. Takového člověka nezajímají výkony na trati, zajímá ho jeho vlastní kariéra. A ten člověk je pak schopen udělat takovou věc.

Ředitel koncernu Renault před pár dny prozradil, že například výhradně francouzská jezdecká sestava byl jeho nápad, který se ale nepovedlo prodat francouzským sponzorům. Foto: Alpine

Zbývá doufat, že Briatore uchopí kontrolu nad celým týmem a potlačí politikaření. Usnadní mu to zmíněné odstřihnutí od motorářů Renaultu. Od nich právě přišel anglické továrně F1 šéfovat Bruno Famin, s LinkedIn profilem ve francouzštině a zkušenostmi z Viry-Châtillon. O Szafnauerovi tvrdil, že nebyl dostatečně ambiciózní a že výsledky musí být vidět hned. A Alpine je teď s vozem vyrobeným pod jeho vedením na předposledním místě Poháru konstruktérů. Za ním je pouze Sauber, který vyřešil své mocenské boje uvnitř týmu na začátku roku, když dva papeže nahradil Mattia Binotto s Jonathanem Wheatleym po boku. Trochu stability by Alpinu jistě také neuškodilo, vždyť i Szafnauerův předchůdce, Marcin Budkowski, vydržel u kormidla pouhých 12 měsíců.

Zdroj: High Performance Podcast, úvodní foto: Alpine