Novinky

  • 08.10.2024 Bad Michael Andretti již neřídí tým Andretti Global, zůstal jako poradce

  • 10.09.2024 Neutral Magnussena v Baku nahradí Bearman.

  • 31.08.2024 Good Ital Andrea Kimi Antonelli nahradí u Mercedesu pro příští rok Lewise Hamiltona

Facebook Instagram

Trialové kousky Petry Budínové

Trialové kousky Petry Budínové

Česká reprezentantka na Racing Expo

Tři půlhodiny trialu s Petrou Budínovou. I na to se mohou těšit návštěvníci letošního ročníku výstavy Racing Expo, pokud v sobotu zavítají na venkovní plochu Remus Areny. Česká reprezentantka přijede do Letňan povzbuzena čerstvým světovým úspěchem.

 „Budu překonávat překážky z palet. Také bych chtěla divákům ukázat jízdu po zadním kole a k tomu nějaké další kousky,“ zve dvacetiletá závodnice návštěvníky na svá sobotní vystoupení. Vzápětí dodává, že jí na Racing Expo čeká něco trochu jiného než to, na co je zvyklá ze závodů. „Určitě to nebude stejné. Tentokrát totiž nebudu mít přesně určeno, kam máme jet. Bude to proto mnohem více na mně a umožní mi to si více pohrát s motorkou,“ vysvětluje rozdíl.

Talentovaná jezdkyně se v Praze objeví krátce po jednom z největších úspěchů kariéry. Před měsícem ve španělském Pobladura de las Regueras vybojovala čtvrté místo na Trialu národů. O tento výsledek se spolu s ní zasloužila Denisa Pecháčková. Budínová tak navázala na úspěchy ze závodů jednotlivců. V nich dosáhla například druhého místa při ME v kategorii Women International nebo dokonce na vítězství v závodě MS kategorie Trial2, což je třída, která se dá v rámci trialu přirovnat například k formuli 2 nebo Moto2.

„Rozhodně to byl velký úspěch pro mě i pro Denisu. Nečekaly jsme to a byly jsme šťastné,“ vrací se Petra k měsíc starému závodu. Tento výsledek pro ni byl cennější ještě z jiného důvodu. Obvykle se totiž družstva účastní Trialu národů ve třech, nikoli ve dvou jako tomu bylo v případě Česka. „Startovat ve dvou je určitě nevýhoda. Každému týmu se sice započítávají dva nejlepší výkony, když jste ale tři, víte, že vaše případné chyby může někdo napravit. Takto jsme byly pod větším tlakem,“ podotýká.

Trialu se Petra Budínová věnuje již od svých čtyř let. Cesta k tomuto sportu jí byla více méně předurčena. Je totiž vnučkou devítinásobného mistra republiky Václava Budína. Trialu se později věnoval i její otec Petr, který kromě toho závodil také v enduru. Vzory ale nemá pouze v rodině. „Nejvíce jsem se samozřejmě naučila od dědy a od táty. Teď se snažím inspirovat u těch nejlepších světových jezdců, například u Toniho Boua nebo u Emmy Bristowové,“ dodává.

Na Trialu národů vybojovaly Denisa Pecháčková (vlevo) a Petra Budínová (vpravo) čtvrtou pozici. Foto: Autoklub České republiky

 

Pro úplnost dodejme, že trial spočívá v překonávání překážek na dráze. Při tom se závodník nesmí dotknout země. Hodnocena je také plynulost jízdy a schopnost udržet rovnováhu. „Určitě je to více o přesnosti, ne o rychlosti. Je ale potřeba umět rychle reagovat a soustředit se,“ vysvětluje Petra.

Na venkovní ploše Remus Areny bude Petra Budínová při letošním Racing Expo k vidění třikrát. Nejprve se ukáže od 11:00 do 11:30, poté od 13:00 do 13:30 a poslední půlhodinový blok zahájí v 15:00. Spolu s ní se při exhibici ukážou mladí sajdkárkrosaři. Petřin dědeček Václav Budín bude v sobotu vyznamenán jako jedna z legend motorsportu.

Zdroj: vlastní materiál redakce, úvodní foto: Archiv Petry Budínové