Novinky

  • 31.08.2024 Good Ital Andrea Kimi Antonelli nahradí u Mercedesu pro příští rok Lewise Hamiltona

  • 28.08.2024 Neutral Argentinec Franco Colapinto se stal novým jezdcem Williamsu pro zbytek sezony

  • 28.08.2024 Neutral Williams ukončil spolupráci s americkým jezdcem Loganem Sargeantem

Facebook Instagram

Tým Arrow McLaren nahradil Pourchairea Siegelem

Tým Arrow McLaren nahradil Pourchairea Siegelem

Francouz tak za tým odjel jen pět závodů

Tým Arrow McLaren tento týden překvapil další změnou jezdecké sestavy. S okamžitou platností střídá ve voze číslo 6 úřadujícího šampiona Formule 2 Thea Pourchairea devatenáctiletý Američan Nolan Siegel. Ten se stájí podepsal víceletý kontrakt. Letos se přitom představí už ve třetím týmu, vedle toho až do minulého víkendu startoval také v juniorské sérii IndyNXT.

"Nejprve bych chtěl poděkovat Théovi za to, že u nás v posledních týdnech zaskakoval ve voze č. 6. Tato změna za Nolana, který je nyní k dispozici, nám dává šanci vybudovat základ pro budoucnost. Je to mladý, talentovaný jezdec, který má v této fázi své kariéry obrovské množství zkušeností, a my se těšíme, že budeme společně pokračovat na cestě vzhůru,“ uvedl ředitel týmu Gavin Ward.

Pourchaire se k McLarenu dostal v dubnu, když série závodila v Long Beach. Nahradil zraněného Davida Malukase. Ten si přivodil úraz před sezonou na horském kole. Nejprve jej nahradil Callum Ilott, pak Pourchaire. McLaren jej přitom oznámil coby jezdce, který za tým odjede zbytek sezony, v té době ještě kromě Indy500, kam jej coby naprostého oválového zelenáče nepustila IndyCar. Francouz se vyvázal ze všech závazků, aby za McLaren v IndyCar mohl závodit.

Jenže teď přišla studená sprcha. Paradoxně v momentě, kdy se David Malukas, kterého před časem kvůli zranění McLaren propustil, vrací do kokpitu a odjede zbytek sezony za tým Meyer Shank Racing. Pourchaire projevil přání zůstat v IndyCar, podle webu Racer.com chvíli poté, co McLaren v úterý šokoval oznámením této změny, se po kontaktu na Pourchairea sháněly tři přední týmy.

McLaren mu ústy manažera stáje Tonyho Kanaana přislíbil doporučení či zprostředkování kontaktu s jiným týmem. Nevyloučil ani to, že by mohl být Francouz ve hře o sedačku v příští sezoně. Vzhledem k tomu, že Pato O’Ward a teď i Nolan Siegel mají víceleté kontrakty, tak jediné místo ve hře je to, které zatím drží Alexander Rossi.

Nešlo o to zbavit se Pourchairea, ale o to získat Siegela

McLaren pro web Motorsport.com objasnil, co stálo za touto překvapivou změnou. Podle Gavina Warda a Tonyho Kanaana nešlo o Francouzovy výkony, ale o to, že Siegela považuje tým za jeden z největších talentů americké formulové scény. A to přesto, že za sebou nemá žádný titul v juniorské sérii. Ve své první sezoně v IndyNXT byl vloni třetí. Ale že o něm ještě uslyšíme, předpovídal v květnu i Graham Rahal poté, co se na úkol Siegela kvalifikoval do Indy500.

„Lhal bych, kdybych řekl, že jsme se o něj už nějakou dobu nezajímali. V době, kdy jsme Thea posadili do auta, byl Nolan zavázán k sezóně v Indy NXT, takže vzhledem ke střetům tam a k jeho omezenému programu s Coynem to na plnou sezónu nevypadalo,“ vysvětluje Ward.

Přelom přišel minulý závodní víkend. A paradoxně na začátku řetězce událostí, které k této změně vedly, byl právě Pourchaire. Ten ještě o týden dříve boural v Detroitu s Agustínem Canapinem a stal se terčem výhrůžek Argentincových fanoušků. Tým Juncos Hollinger Racing Canapina nepustil do následujícího závodu na Road Americe, nahradil ho právě Siegel. Kvůli tomu se vzdal startu v závodě Indy NXT, který se jel na Road Americe. Tím pádem klesly jeho šance, že by bojoval o titul a už nedávalo smysl, aby upřednostnil dokončení sezony v Indy NXT před IndyCar.

McLarenu si navíc otevřela nebezpečná možnost, že by si Siegela pojistil Juncos Hollinger Racing, kdyby se rozhodl předčasně ukončit smlouvu s Canapinem. Americko-argentinská stáj nakonec oznámila, že se Canapino už tento víkend vrátí do vozu. Siegel k tomu ještě zvýšil zájem o svou osobu tím, že byl členem vítězné posádky v třídě LMP2 v 24 hodinách v LeMans.

"Těším se, až tento týden naskočím do týmu Arrow McLaren a potvrdím, že patřím do NTT IndyCar Series. Je to nečekaný skok, ale jsem nadšený, že jsem v této pozici po uspokojivém působení v sérii Indy NXT s HMD Motorsports. Těším se na tuto novou cestu a na učení po boku celého týmu, které začne tento víkend v mém rodném stát,“ dodal rodák z kalifornského Palo Alta ležícího jen přibližně 100 kilometrů od okruhu Laguna Seca, který hostí tento víkend závod IndyCar.

 

Zdroj: Motorsport & Racer, úvodní foto: Penske Entertainment