Novinky

  • 31.08.2024 Good Ital Andrea Kimi Antonelli nahradí u Mercedesu pro příští rok Lewise Hamiltona

  • 28.08.2024 Neutral Argentinec Franco Colapinto se stal novým jezdcem Williamsu pro zbytek sezony

  • 28.08.2024 Neutral Williams ukončil spolupráci s americkým jezdcem Loganem Sargeantem

Facebook Instagram

V noci se vůbec poprvé radoval Hülkenberg

V noci se vůbec poprvé radoval Hülkenberg

GP2 Asia, Losail - hlavní závod

Nico Hülkenberg ve svém třetím startu v seriálu GP2 poprvé zvítězil, jeho triumf je o to cennější, že jej dosáhl během historicky prvního nočního závodu GP2, jenž hostil katarský okruh Losail.

Němec včera dominantním způsobem opanoval kvalifikaci, když druhému Sergio Perezovi nadělil sedm desetin sekundy, jeho dnešní cesta za vítězstvím ale taková nebyla.

Start závodu ovlivnila divoká havárie, když se Hülkenbergovu kolegovi Sakonu Yamamotovi ze šesté pozice nepodařilo odstartovat a do jeho stojícího vozu ve vysoké rychlosti narazil ye třiadvacátého místa startující Yelmer Buurman. Hrozivě vyhlížející havárii, kdy navíc Buurmanův vůz začal po nárazu hořet, naštěstí přečkali oba jezdci bez zranění.

Hülkenberg se mezitím propadl na druhé místo za Pereze, vítěze sprintu z Bahrajnu, a ve třináctém kole jej dokonce předjel ze sedmé příčky postupující Javier Villa. Nico ale taktickou jízdou šetřil pneumatiky, takže byly zastávky v boxech z jeho strany rozhodující, když na starých gumách dokázal rychlostně držet krok s těmi, kteří si již zajeli pro nové.

"Zvolili jsme správnou strategii, když jsme zůstali na trati. Mým největším problémem bylo to, že jsem ztratil spojení s týmem, takže bylo dlouho ticho a já jsem nikdy nedostal jasně slyšitelnou odpověď, když jsem se ptal, jestli mám zajet do boxů, tak jsem zůstal na trati. Všechno bylo v pořádku a vyhrát závod už po třech startech není špatné."

Prvním, kdo se ze špičky objevil v boxech, byl Vitalij Petrov. Rus plně využil výhody lepší přilnavosti nových pneumatik a po zastávce svého kolegy Pereze ve čtrnáctém kole se dostal před něj.

Perez, kterého také trápily problémy se spojením, přiznal, že byl z této situace zmatený a také si nedokázal vysvětlit, proč v cíli skončil více než deset sekund za Hülkenbergem. Mexičanovi ale ale v první zatáčce osmnáctého kola podařilo předjet kolegu Petrova a nakonec tak dojel druhý, přičemž spolu s Petrovem dokázali na domácí půdě titulárního sponzora svého týmu, Barwa, dojet na stupních vítězů.

Čtvrtou pozicí skončil závod pro lídra šampionáru Kamuie Kobayashiho, který se v úvodu závodu trápil s vozem poté, co měl v první zatáčce malý kontakt s Rodriguezem. Po zastávce v boxech ale opět získal svou rychlost a nakonec dojel pouhé čtyři desetiny sekundy za Petrovem.

Pátý skončil Kobayashiho týmový kolega Jerome d'Ambrosio, když vyšel jako vítěz z dlouhé bitvy s Davidem Valsecchim. Dvojice týmu Arden Edoardo Mortara a Luiz Razia dojela na sedmém, resp. osmém místě a na startu zítřejšího sprintu jim tak bude patřit první řada.

 p.
 Jezdec  Tým
 Čas/Ztráta
 1.
 N.Hülkenberg  ART Grand Prix
1:10:38.323 
 2.
 S.Perez  Barwa Int. Campos Team
+ 13.295 
 3.
 V.Petrov  Barwa Int. Campos Team
+ 14.343 
 4.
 K.Kobayashi  DAMS
+ 14.746 
 5.
 J.d'Ambrosio  DAMS
+ 23.419 
 6.
 D.Valsecchi  Durango
+ 33.919 
 7.
 E.Mortara  Arden Int. Motorsport
+ 35.214 
 8.
 L.Razia  Arden Int. Motorsport
+ 35.341 
 9.
 J.Jakes  Super Nova Racing
+ 41.162 
 10.
 F.Crestani  Ocean Racing Technology
+ 43.774 
 11.
 D.Nunes  Piquet GP
+ 45.097 
 12.
 G.van der Garde  GFH Team iSport
+ 47.627 
 13.
 J.Villa  Super Nova Racing
+ 47.827 
 14.
 D.Rigon  Trident Racing
+ 1:07.444 
 15.
 M.Herck  DPR
+ 1:09.324 
 16.
 M.Bonanomi  My Qi-Meritus Mahara
+ 1:20.001 
 17.
 A.Parente  My Qi-Meritus Mahara
+ 1:31.986 
 18.
 K.Nai Chia Chen  FMS International
+ 2 kola 
 19.
 F.Provenzano  Trident Racing
+ 4 kola 
 20.
 M.Dalle Stelle  Durango
+ 4 kola 
 
 G.Ricci  DPR
+ 7 kol 
 
 R.Rodriguez  Piquet GP
+ 24 kol 
 
 H.Al-Fardan  GFH Team iSport
+ 25 kol 
 
 S.Yamamoto  ART Grand Prix
+ 34 kol 
 
 R.Gonzalez  FMS International
+ 34 kol 
 
 Y.Buurman  Ocean Racing Technology
+ 34 kol