Novinky

  • 31.08.2024 Good Ital Andrea Kimi Antonelli nahradí u Mercedesu pro příští rok Lewise Hamiltona

  • 28.08.2024 Neutral Argentinec Franco Colapinto se stal novým jezdcem Williamsu pro zbytek sezony

  • 28.08.2024 Neutral Williams ukončil spolupráci s americkým jezdcem Loganem Sargeantem

Facebook Instagram

Homola a Bucsi se přetahují o výhry v TCR Eastern Europe

Homola a Bucsi se přetahují o výhry v TCR Eastern Europe

Druhá polovina sezony rozhodne

Šampionát TCR Eastern Europe vstupuje do druhé poloviny sezony 2024. Souboj o titul je více než vyrovnaný a přední dvě příčky zaujímají Slovák Maťo Homola a Maďar Attila Bucsi. Na nejvyšší pódiový stupínek dosud nikoho nepustili.

Po třech podnicích na Balaton Parku, Red Bull Ringu a Slovakia Ringu je situace na čele průběžného hodnocení jezdců velmi vyrovnaná. Maťo Homola z týmu Hyundai Janík Motorsport vede tabulku s 127 body, druhý Attila Bucsi z týmu M1RA Motorsport ztrácí pouhých šest bodů.

Pokud jde o počet výher, situace je naprosto vyrovnaná. Homola dovedl svůj Hyundai Elantra ke třem prvenstvím – pokaždé v prvním sprintu závodního víkendu. Bucsi se starším modelem Hyundai i30 N TCR vždy triumfoval v druhém víkendovém sprintu. Budou v tomto ražení pokračovat i ve zbývajících třech podnicích sezóny? Jestli ano, Bucsi bude muset zabrat v kvalifikacích a snažit se získat nejrychlejší kola v závodech. I za tyto malé výhry se totiž rozdávají body, které jsou v jejich těsném boji o titul extrémně důležité.

Nejvíce druhých míst má v letošní sezoně Adam Kout. Homolův týmový kolega byl třikrát druhý a nebýt defektu pneumatiky, přidal by další stříbrnou příčku. Stále však čeká na první vítězství sezony. V Rakousku ho měl na dosah, ale nakonec ho v závěru předjel Bucsi. Loni zaznamenal Kout svou první výhru v Mostu za proměnlivých podmínek. Dočkáme se na jeho téměř domácí trati dalšího triumfu?

Jako skutečně domácí závodníci budou v Mostě Petr Čížek a Vít Smejkal s vozy Cupra. Čeští jezdci zformovali tým Expres Auto Racing a vedle řidičských povinností si rozdělili i ty manažerské. Oba letos pravidelně bodují a Čížek se drží na pátém místě za Martinem Kadlečíkem. Bývalý autokrosař a šampion Clio Cup Trophy sice v Rakousku nestartoval, přesto se díky silným výsledkům drží na čtvrté pozici v hodnocení jezdců. Kadlečík přitom neměl s vozem Audi RS3 TCR žádné zkušenosti, ale při debutu na Balaton Parku dojel druhý.

 Maťo Homola míří za druhým titulem v TCR Eastern Europe. Foto: TCR Eastern Europe/Petr Frýba




Z českých závodníků bude k vidění i Jiří Zbožínek. Loni jsme ho mohli vidět v Clio Cupu a letos přestoupil o úroveň výše do vozu TCR. Jako kolega Homoly a Kouta sbírá potřebné zkušenosti a každým závodem se rychlostně zlepšuje. Na Slovensku zaznamenal své první pódiové umístění. Ve startovním poli TCR Eastern Europe najdeme i vozy Honda Civic, se kterými jezdí René Kircher, Davit Kajaia a jejich týmová kolegyně Jorden Dolischka. S novější specifikací Hondy Civic závodí dravý Ital Giacomo Ghermandi, jehož jízda bývá zpravidla spektakulární. S Hyundai Elantra startuje Žarko Knego a Audi RS3 TCR řídí také Ivars Vallers. Zbývající tři závodní víkendy budou zcela určitě sportovním dramatem, které vyvrcholí závěrečnou bitvou o titul koncem září.

Druhou polovinu sezony odstartují o víkendu 2.-4. srpna závody na Autodromu Most. Bitvu na severozápadě Čech si proto rozhodně nenechte ujít.

Zdroj: TCR Eastern Europe, úvodní foto: TCR Eastern Europe