Novinky

  • 02.06.2024 Bad Rob White po 20 letech odchází z Alpinu

  • 20.05.2024 Good Verstappen v neděli kromě Imoly opanoval také Nürburgring - v simulátoru

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

Facebook Instagram

Norris zajel perfektní kolo

Norris zajel perfektní kolo

Dokáže ještě zdramatizovat šampionát?

Okruh v Barceloně dokonale prověří aerodynamiku vozů F1 a pole position tam včera získal Lando Norris, jezdec týmu McLaren. Nenaplnila se tedy očekávání, že Velká cena Španělska bude lehkou kořistí Maxe Verstappena a Red Bullu.

Na začátku sezony jsem řekl, že budeme vyhrávat závody, že budeme bojovat proti Red Bullu, a že Red Bull nebude tak dominantní jako loni. A zdá se, že jsem měl pravdu. Řekl bych, že to je dobrá zpráva pro všechny včetně všech diváků,“ řekl Norris poté, co v kvalifikaci porazil Verstappena o 0.02 sekundy. „Ale ještě nás čeká práce. Ani si nemyslím, že jsme dnes měli potenciálně nejrychlejší vůz. Spíše bych řekl, že se nám povedlo perfektní kolo a těsně stačilo na pole position. Ale to nikdo nemůže vědět přesně.

Před víkendem všichni očekávali na pole position vůz Red Bullu. Foto: McLaren

Norris také řekl, že v posledním kole už hodně riskoval, aby měl šanci porazit Verstappena. Red Bull je přitom evidentně nervózní, že přestal dominovat jednému závodnímu víkendu za druhým. Tento týden měl dokonce soukromý test s Maxem Verstappenem a RB18, aby Nizozemec týmu poskytl srovnání silných a slabých stránek letošního vozu s dva roky starým mistrovským vozem.

Verstappen po kvalifikaci řekl, že horší rychlost na jedno kolo připisuje aerodynamickému odporu příliš “velkého“ zadního křídla, které má příliš velký aerodynamický odpor, ale prý potřeboval více přítlaku, aby stabilizoval zadní část vozu. Co neřekl je, že poslušný vůz je výhodou při dlouhých závodních stintech.

Zdramatizování šampionátu dalším vítězstvím Landa Norrise by sezoně jistě neuškodilo. V britských médiích se hodně mluví o tom, že vstupenky na VC Velké Británie ještě nejsou vyprodány, přestože se jede za dva týdny. Období stavění dalších tribun nejspíše pro okruhy F1 prozatím skončilo.

Zdroj: motorsportweek, úvodní foto: McLaren