Novinky

  • 03.07.2024 Neutral Andy Cowell vystřídal Martina Whitmarshe na místě ředitele Astonu

  • 02.06.2024 Bad Rob White po 20 letech odchází z Alpinu

  • 20.05.2024 Good Verstappen v neděli kromě Imoly opanoval také Nürburgring - v simulátoru

Facebook Instagram

Williams dělá velký nábor

Williams dělá velký nábor

Hlavní hvězdou je Matt Harman.

Williams oznámil, že se mu podařilo získat na svou stranu několik zkušených lidí, kteří si v dohledné době rozdělí důležité posty v týmu. Nejdůležitější zprávou je získání Matta Harmana na místo ředitele designu. Williams nemá obsazenou pozici technického ředitele, minulé léto k němu z Alpinu přišel známý Pat Fry, ovšem na místo vyššího technického ředitele zaměřeného na strategické kroky a technologie společnosti jako takové. Jeho čas podílet se na vývoji vozu je omezený a zanedlouho mu s tím začne pomáhat bývalý kolega z Alpinu. Harman byl technickým ředitelem týmu francouzské automobilky, než na začátku letošního roku rezignoval, když nový vůz nenaplnil očekávání. Fry mu ale evidentně věří a nedává mu ho za vinu, jinak by jeho najetí Williamsu rozmlouval. Harman se pustí do práce hned po skončení blížící se povinné letní přestávky.

K Williamsu se kromě toho připojí bývalý šéf analytiky výkonů, Fabrice Moncade, bývalý hlavní aerodynamik Haasu, Juan Molina, šéfdesignér kompozitů a struktur Red Bullu, Steve Winstanley a bývalý šéf výkonů Alpinu, Richard Frith. Moncade bude u Williamsu šéfinženýrem výpočetních technologií, Molina šéfaerodynamikem, Winstanley šéfinženýrem kompozitů a struktur a Frith šéfem výkonových systémů.

Williams také najal bývalého zaměstnance Hewlett Packard Enterprise, Sorina Cherana, na pozici ředitele informací a analýz. Cheran dostane nelehký úkol vyvinout pro Williams informační systém, který dá týmu přehled o všech komponentech vyvíjeného vozu. Když do týmu, který si pod vlastní střechou vyrábí více dílů než průměrná stáj středu pole, přišel z Mercedesu James Vowles jako nový šéf, byl zděšen, že k tomuto účelu Williams používá pouze gigantickou excelovou tabulku.

Williams už nechce být poslední a investuje do továrny i do lidí. Foto: Williams

Stáj z Grove by jistě ráda oznámila i příchod Carlose Sainze, nicméně ten se neumí rozhodnout a kromě Audi začal vyjednávat i s Alpinem. Vowlesovi prý dochází trpělivost a obnovil rokování s jinými jezdci. Primárními cíli mají být Valtteri Bottas a Esteban Ocon. Fanoušci by tam nejspíše rádi viděli i Daniela Ricciarda, kterého mají v létě čekat rozhovory o jeho budoucnosti v týmu RB. Australanovo setrvávání v juniorském týmu už nemá smysl, jelikož Sergia Péreze u Red Bullu v příštích dvou letech nikdo nenahradí, takže by se možná mohlo stát, že už po letní přestávce bude nahrazen mladým Novozélanďanem Liamem Lawsonem. V takovém případě by jistě rád u Williamsu okamžitě nahradil nevýrazného Američana Logana Sargeanta a pokusil se získat smlouvu i na další roky, nicméně tohle všechno je pouze v rovině spekulací.

Zdroj: motorsport, úvodní foto: Williams