Novinky

  • 31.08.2024 Good Ital Andrea Kimi Antonelli nahradí u Mercedesu pro příští rok Lewise Hamiltona

  • 28.08.2024 Neutral Argentinec Franco Colapinto se stal novým jezdcem Williamsu pro zbytek sezony

  • 28.08.2024 Neutral Williams ukončil spolupráci s americkým jezdcem Loganem Sargeantem

Facebook Instagram

Sezona plná překvapení

Sezona plná překvapení

Pekařovi dávají v Clio Cupu Bohemia zabrat soupeři

Startovní pole Clio Cupu se letos rozrostlo na vyšší počet vozů, než má formule 1. A souboj o titul je také mnohem vyrovnanější než v královské disciplíně. Úřadující šampion Clio Cupu Tomáš Pekař má tentokrát další tři silné soupeře.


Favoritem byl před startem letošní sezony Tomáš Pekař. Závodník z Mělníka je českou špičkou pohárových Clií a se svým oranžovým vozem opanuje přední příčky výsledkových listin. Když se ale k účasti zavázal zkušený Polák Bartek Mirecki, vypadalo to na pěknou bitvu. Předpoklady se naplnily hned v úvodním podniku na okruhu Balaton Park, kde se oba prali o prvenství a docházelo k drobným kontaktům. Samozřejmě vždy v rámci fair play. Pekař vyhrál první sprint, Mirecki druhý. Vypadalo to, že favorité mají karty rozdané.


Jenže pak se Clio Cup přesunul na rychlý Red Bull Ring a všechno bylo jinak. Na špičce se utvořila skupinka nejen Pekaře a Mireckiho, ale i Davida Dziwoka, Nika Štefančiče, Juliana Śmiechowskiho a Ivana Puliče. Dva favorizovaní kohouti už nepoodjeli zbytku pole, tentokrát se ocitli v epicentru těsných soubojů a předjížděcích manévrů. Vítězem obou rakouských sprintů se nakonec stal Pekařův týmový kolega David Dziwok. Tím však míchání průběžného pořadí jezdců zdaleka nekončilo.
 

Třetí podnik na Slovakia Ringu začal Pekařovým předčasným koncem. Zranil se při jízdě na koloběžce a v obou sprintech byl ze hry venku. Příležitost pro Mireckiho? Nebo pro Dziwoka? Nikoliv, tentokrát se v obou sprintech radoval Nik Štefančič. A radost to byla upřímná, protože ten první vyhrál s náskokem 0,196 sekundy a ten druhý s náskokem 0,007 sekundy! Fotofiniš závěrečného závodu plně charakterizuje průběh letošní sezony.


Startovní pole je nesmírně vyrovnané. Favorité neexistují. A minimálně první pětice v průběžném hodnocení, čili Dziwok, Štefančič, Mirecki, Pekař a Śmiechowski, mají rovné šance na triumf. A rozhodně nelze podceňovat Ivana Puliće, Filipa Kunčera nebo Nikodéma Sobczyka, který je členem týmu Williams Esports.

 Clio Cupu Bohemia kraluje nováček David Dziwok. Foto: ESET Cup/Petr Frýba




Největším želízkem českých diváků je samozřejmě Tomáš Pekař, který se po krátké rekonvalescenci vrací za volant při domácím závodě v Mostě. Za lídrem Davidem Dziwokem však ztrácí 23 bodů, což není málo. Na druhou stranu, do konce sezony zbývají ještě tři závodní víkendy a jak se ukázalo v té úvodní polovině, stát se může cokoliv.


V rámci Clio Cupu je zvlášť hodnocena kategorie starší generace vozů Clio IV. Takzvaný Clio Cup Trophy je taktéž vyrovnaný s Valterem Nežičem v čele před Tomášem Kazarkou.

Boj o body na severozápadě Čech si rozhodně nenechte ujít. Clio Cup Bohemia se na Autodromu Most představí od 2. do 4.srpna.


Zdroj: ESET Cup, úvodní foto: ESET Cup/Petr Frýba