Novinky

  • 10.09.2024 Neutral Magnussena v Baku nahradí Bearman.

  • 31.08.2024 Good Ital Andrea Kimi Antonelli nahradí u Mercedesu pro příští rok Lewise Hamiltona

  • 28.08.2024 Neutral Argentinec Franco Colapinto se stal novým jezdcem Williamsu pro zbytek sezony

Facebook Instagram

Russellovi chybělo 1,5 kila

Russellovi chybělo 1,5 kila

Tým zatím nemá celé vysvětlení.

George Russell si včera sám od týmu vyžádal změnu dvouzastávkové strategie na jednozastávkovou, čímž se vymanil z vláčku bojujících jezdců a lépe využil potenciálu pneumatik. A stal se vítězem Velké ceny Belgie 2024, ale jen nakrátko.

Úžasný, úžasný výsledek. Ráno na strategické poradě jsme s vítězstvím rozhodně nepočítali, ale vůz byl fantastický. V noci z pátku na sobotu jsme udělali spoustu změn a z pneumatik jsem měl skvělý pocit. Nepřestajně jsem opakoval, že můžeme jet na jednu zastávku,“ řekl rozradostněný 26letý závodník, pro kterého by to bylo třetí vítězství ve velké ceně.

Avšak nebylo, protože krátce po odvážení monopostu se padokem začala šířit zpráva, že jeho vůz nevyhověl pravidlu o minimální hmotnosti. Ta je stanovena na 798 kilogramů a tolik měl Russellův monopost předtím, než z něj bylo vysáto palivo. Potom vážil 796.5 kilogramu. Jeho vůz nebyl v souladu s Technickými pravidly F1, a to je jasná diskvalifikace. Ještě před oficiálním oznámením poskytl Toto Wolff rozhovor, ve kterém krátce zmínil menší množství gumy na pneumatikách jako možný faktor.

Russellovi radost moc dlouho nevydržela. Foto: Mercedes

Vozy se váží i s pneumatikami a Russellův se vážil s těmi, které měl na konci velmi dlouhého druhého stintu. Moc gumy na nich zřejmě nezbylo. Pokud Russellovi chybělo kilo a půl, to je méně než 0.4 kila na jednu pneumatiku. A normálně jezdec může v dojezdovém kole, mezi šachovnicovou vlajkou a vystoupením z vozu, nachytat na rozpálené pneumatiky žmolky z okraje trati. Jenže zrovna extrémně dlouhý okruh Spa-Francorchamps je výjimkou, jezdci se po posledním kole závodu otáčejí za první zatáčkou a do boxové uličky se dostanou výjezdem, aby se tam na ně nečekalo moc dlouho. Samozřejmě, tým měl vozu nechat hmotnostní rezervu.

Půjdeme dál, uděláme analýzu a pochopíme, kde se stala chyba,“ řekl šéf týmu Mercedes, když už svět věděl, že vítězem závodu je Lewis Hamilton. „Přijít o double je frustrující a pro George nemáme nic než omluvu. Odjel fantastický závod. Lewis si vítězství samozřejmě také zaslouží, byl nejrychlejší z jezdců na dvouzastávkové strategii. Náš vůz byl nejrychlejší se dvěma odlišnými strategiemi, pár měsíců dozadu se nám o něčem takovém ani nesnilo.

Připomeňme, že loni byl Lewis Hamilton diskvalifikován z VC USA a přišel o body za druhé místo kvůli příliš tenké, příliš opotřebované desce na spodku vozu.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Mercedes