Novinky

  • 10.09.2024 Neutral Magnussena v Baku nahradí Bearman.

  • 31.08.2024 Good Ital Andrea Kimi Antonelli nahradí u Mercedesu pro příští rok Lewise Hamiltona

  • 28.08.2024 Neutral Argentinec Franco Colapinto se stal novým jezdcem Williamsu pro zbytek sezony

Facebook Instagram

Byl Norris nesportovně okraden o bod?

Byl Norris nesportovně okraden o bod?

RB se prý jen možná loučilo s Ricciardem.

Lando Norris byl v neděli v Singapuru suverénně nejrychlejší a dosáhl třetího vítězství letošní sezony. Ovšem Max Verstappen byl druhý na trati, které se Red Bull hodně obával, takže z velkého náskoku jezdce Red Bullu ubylo pouhých sedm bodů.

"Rychlost, kterou v té době (v prvním stintu) předváděl na těch pneumatikách byla... Prostě jsme se vzdali naděje, že závod vyhrajeme na základě rychlosti," řekl po závodě šéf Red Bullu, Christian Horner. „Norris pak ještě políbil zeď, ne jednou, ale nemělo to žádné následky. Max odjel velmi dobrý závod. Když se podíváte, kde jsme byli před pár týdny... Ale před Austinem nás čeká hodně práce.

Kontroverzi způsobil bod za nejrychlejší kolo, který byl Norrisovi ukraden v samém závěru závodu. Ne však Verstappenem a ani jeho týmovým kolegou. RB povolalo do boxů Daniela Ricciarda a dalo mu nové měkké pneumatiky. Australský jezdec tím nic neztratil, na konci nevydařeného víkendu jezdil na chvostu daleko od bodovaných pozic. Avšak ani nic nezískal, jelikož bod za nejrychlejší kolo se uděluje pouze pod podmínkou, že jeho autor dojede v první desítce. Jezdci a týmy mimo top 10 sice nemají zakázáno usilovat o malý zápis do historických tabulek, ovšem vzít bod zrovna největšímu rivalovi sesterského týmu nutně vyvolá otazníky.

Není to malá věc. Chceme postupovat zodpovědně, nechceme se hned dovolávat sportovního ducha a neznáme všechna fakta. Jen jsem viděl, že RB vyšel pokus o získání nejrychlejšího kola,“ řekl po závodě šéf McLarenu, Andrea Stella. „Nebylo by správné mluvit o nesportovním počínání. Jezdec prostě zajel nejrychlejší kolo. Avšak mělo by to být součástí dlouhotrvající konverzace o tom, že je nutné ujistit se, že každý tým v tomto sportu jedná plně autonomně. Jinak je nesmysl mít Pohár konstruktérů.

Zajímavostí je, že Sergio Pérez prozradil, že Red Bull uvažoval, že vyšle do boje o nejrychlejší kolo jeho. Přišel by sice o bod za desáté místo a spolu s ním i Red Bull, nicméně o bod by přišel i McLaren a zároveň by to byl bod ve prospěch Verstappena. Není těžké si představit, že Helmut Marko vzal do ruky mobil a...

Ricciardo je vítězem osmi velkých cen. Skutečně ho potěšilo kontroverzní sedmnácté nejrychlejší kolo? Foto: RB

Jenže je i alternativní vysvětlení. Po celý víkend se v zákulisí mluvilo o tom, že Velká cena Singapuru je labutí písní Daniela Ricciarda. Ne z jeho vlastní vůle. Marko se už v létě vyjádřil, že v jednom ze čtyř vozů příští rok pojede Liam Lawson. Verstappen a Júki Cunoda jsou jistí. Stále se spekuluje o výkonnostní klauzuli v Pérezově smlouvě, která by mohla být aktivována po skončení sezóny a Red Bull kvůli Pérezovi nezíská Pohár konstruktérů, avšak Ricciardovy výkony také nejsou nijak oslnivé a Pérez je už alespoň u Red Bullu zvyklý. A i kdyby bylo ve hře Cunodovo povýšení do hlavního týmu výrobce energetických nápojů, bude dobře vidět Lawsonovu aktuální formu a srovnání jeho rychlosti s Cunodovou, než se přistoupí k takovým úvahám. Red Bull má také 19letého Isacka Hadjara bojujícího o letošní titul šampiona F2.

Jelikož to mohl být Danielův poslední závod, chtěli jsme mu dát šanci zazářit a zajet nejrychlejší kolo závodu,“ zní oficiální vysvětlení šéfa RB, Laurenta Mekiese. V jedné větě tak přiznal, že s Ricciardem úmyslně jeli na nejrychlejší kolo, že Ricciardo možná už ve F1 skončil a že jeho budoucnost není v rukou italského týmu, ale v rukou Red Bullu. Nakonec se ale mohlo jednat i o spojení příjemného s užitečným, zasalutování Ricciardovi i okradení Norrise o bod, který může a nemusí být důležitý.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: RB