Novinky

  • 08.10.2024 Bad Michael Andretti již neřídí tým Andretti Global, zůstal jako poradce

  • 10.09.2024 Neutral Magnussena v Baku nahradí Bearman.

  • 31.08.2024 Good Ital Andrea Kimi Antonelli nahradí u Mercedesu pro příští rok Lewise Hamiltona

Facebook Instagram

Prezident FIA válčí s britskými médii

Prezident FIA válčí s britskými médii

Chce více uznání a více peněz.

Britská média mají ve světě F1 silnou pozici. Zdrojem jejich síly je dlouhodobě fakt, že sedm z deseti týmů sídlí ve Spojeném království, plus Racing Bulls tam teď už má část svých zaměstnanců, plus jsou tam dvě z aktuálně čtyř továren na motory. A za poslední roky vliv britských médií ještě rostl spolu s rostoucí fanouškovskou základnou v anglicky mluvících Spojených státech. A Mohamed bin Sulajem, prezident Mezinárodní automobilové federace sídlící v Paříži, je s nimi na válečné noze.

Olej do ohně přilila kauza hrubého vyjadřování se Maxe Verstappena, za které mu FIA vyměřila trest veřejně prospěšných prací pod jejím vlastním dohledem. Médiím, z velké části britským, se zdá, že během vlády Bin Sulajema jsou jezdci čím dál více omezováni, nakolik už dříve jim bylo zakázáno vyjadřovat se k některým tématům typu porušování lidských práv a ničení životního prostředí v zemích pořádajících velké ceny.

Max má můj velký respekt, vždyť já sám jsem závodník,“ prohlásil Bin Sulajem. „Byl jsem mistrem a respektuji vítěze a šampiony. Vím, že i on si prošel všeličím, ale pojďme mluvit o mně. Když se zamyslíte nad britskými médii a co se mnou dělají... Panebože, vždyť já jsem odsouzen. Nebyl jsem obviněn, ale oni nikdy nepřestanou.

A trápí mě to? Ne. Proč? Protože o co jim jde? Chtějí se lépe prodat, chtějí více pozornosti. To je přirozené. Ale nemají žádnou moc nade mnou ani nad FIA. Při vší úctě k britským a ke všem médiím, oni nemají hlasovací právo. Jsme nezávislá, demokratická federace. Volí mě zástupci celého světa, ne oni.

Jak můžete tušit z druhé části vyjádření, už se pomalu zvolebnívá. Příští rok se Bin Sulajem pokusí obhájit prezidentský post ve volbách a je téměř jisté, že bude mít soupeře. V době nových sporů Bin Sulajema s médii a s osobnostmi F1 ho opustili dva vysoko postavení funkcionáři, ředitel komunikace, Luke Skipper, a generální tajemník mobility, Jacob Bangsgaard. Oba řekli, že je zlákaly jiné kariérní příležitosti.

Mimochodem, bylo to jen v roce 2022, kdy nyní obhajovaný Verstappen byl na konci sezony už tak rozzlobený na některé anglicky mluvící žurnalisty, že přerušil komunikaci s televizí Sky. Na konci sezony 2021 britská média ignoroval celý tým Red Bull, jelikož nabyl dojmu, že v boji o titul nadržují Lewisi Hamiltonovi.

Bin Sulajem jde bojovat za FIA, i za své prezidentské křeslo. Foto: FIA

Prezident FIA si ještě postěžoval, že se federaci pod jeho vedením ze strany F1 nedostává zaslouženého uznání ani peněz

Nikdy nejsme pochváleni za nic. Nikdy. Vždy schytáme jen kritiku. To je jasné. A když se na to podíváte, všichni teď na práci FIA dobře vydělávají, s výjimkou FIA. Každý dostává svůj podíl, pouze FIA ​​ne.

FIA ještě za dob Bernieho Ecclestona dostala podíl na příjmech sportu, nicméně podle legislativy EU nesmí být řídící orgán, tvořící pravidla a soudící účastníky sportu, takhle přímo finančně zainteresovaný. FIA, která v minulosti prodala komerční práva na F1, tak začala vybírat vyšší startovné a dávat pořádně mastné finanční pokuty.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: FIA