Novinky

  • 10.09.2024 Neutral Magnussena v Baku nahradí Bearman.

  • 31.08.2024 Good Ital Andrea Kimi Antonelli nahradí u Mercedesu pro příští rok Lewise Hamiltona

  • 28.08.2024 Neutral Argentinec Franco Colapinto se stal novým jezdcem Williamsu pro zbytek sezony

Facebook Instagram

Sen Phila Gieblera o Indy skončil v plamenech

Sen Phila Gieblera o Indy skončil v plamenech

Pilot si naštěstí odnesl jen oděrky a pohmožděné plíce.

Indy 500 je zvláštním závodem v mnoha směrech a jeho dlouhá a bohatá historie plná šťastných okamžiků i lidských obětí dodává zvláštní význam úspěchu i samotnému kvalifikování se do závodu. A tak své štěstí pokouší i týmy a jezdci i s vybavením, které by je od pokusů kvalifikovat se do jiných závodů asi odradilo. Historie Indy zná těchto příběhů bezpočet a včerejší den k nim přidal další kapitolu, naštěstí jednu z těch se šťastným koncem.

Phil Giebler se poprvé postavil na start závodu v Indy v loňském roce, kdy v kokpitu Panozu týmu Playa del Racing obsadil v kvalifikaci poslední 33. příčku. Přestože v závodě havaroval, jeho touha vrátit se do "staré cihelny" jej do Indianapolis přivedla i letos.  

Phil se objevil v Indy již začátkem  května, ale šance získat místo v některém z lepších týmů byla mizivá. Šance se objevila až v okamžiku, kdy skomírající tým Playa del Racing získal nové majitele a alespoń minimum potřebných peněz. Ale i tak to stačilo na skutečně velmi skromný program a Phil se na dráze objevil ve svém modrém Panozu poprvé až  v sobotu. Kombinace obstarožního šasi, jehož tovární vývoj na rozdíl od Dallary již dávno skončil a minimálního času k tréninku přdstavovala již sama o sobě obrovský hendikep a navíc bohužel i mnoho potencionálního nebezpečí.

I proto přejímající technici v pátek podrobili Gieblerův vůz tak důkladné kontrole a připravili technikům týmu American Dream bezesnou noc. V sázec je v Indy mnoho, bohužel i lidské životy.

Do své havárie absolvoval Giebler pouze 38 tréninkových kol. Na to, na co měli ostatní dny, zbývaly Philovi jen hodiny. A šance kvalifikovat se do závodu byla letos ještě menší než vloni. Phil zřejmě příliš tlačil na pilu a projevil se i nedostatek jeho zkušeností, když ve svém 39. kole najel v zatáčce č.2 až za vnitřní bílou čáru. Jeho monopost se smykem přetočil o čtvrtinu a pak již následoval jen neodvratný náraz do bariéry, doprovázený plameny z oleje rozptýleného a zapáleného nárazem.

Záchranáři vyprostili Gieblera z vozu a napětí v Indy opadlo až poté, co ze zdravotnického centra přišla zpráva, že Phil přestál hrůzastrašnou havárii jen s lehčími zraněními.

Pokud se Phil za rok do Indianapolis vrátí, přejme mu, aby to bylo s lepším zázemím, které by poskytlo k boji se zrádnou tratí více času a příležitostí.

Po osudné chybě v druhé zatáčce Gieblerův Panoz jen zlomek sekundy před dopadem na bariéru,

který drtí levou stranu vozu a zapaluje rozptýlené olejové náplně.

Zničený Panoz pak již jen smutně klouže podél ochranné zdi.