Novinky

  • 31.08.2024 Good Ital Andrea Kimi Antonelli nahradí u Mercedesu pro příští rok Lewise Hamiltona

  • 28.08.2024 Neutral Argentinec Franco Colapinto se stal novým jezdcem Williamsu pro zbytek sezony

  • 28.08.2024 Neutral Williams ukončil spolupráci s americkým jezdcem Loganem Sargeantem

Facebook Instagram

FIA chce v příštím roce ještě více snížit náklady

FIA chce v příštím roce ještě více snížit náklady

Prostředkem bude zavedení dalších jednotných částí.

Mezinárodní automobilová federace nedávno ve spolupráci s týmy sdruženými v asociaci FOTA představila řadu omezení pro letošní sezónu, která mají pomoci výrazně snížit náklady na provoz stájí formule 1.

Pro příští rok by ale ráda zašla ještě dál, cílem je snížit náklady na provoz týmu až na 50 milionů eur, aby zajistila, že automobilky nebudou následovat Hondu na cestě z formule 1 a zůstanou královně motorsportu věrné.

Podle Financial Times chce FIA zavést některé standardizované části vozu, jedná se například o převodovku, kola, brzdný systém nebo zavěšení. Technickou image formule 1 chce FIA i nadále zachovat a nechat proto některé oblasti volné, aby týmy i nadále soupeřily i z hlediska vývoje.

V návrhu je také zahrnutý požadavek na automobilky, které do vývoje investují, aby zákaznickým týmům některé součástky za rozumné ceny nabídly.

Tato opatření má FIA v plánu zavést kvůli přetrvávající globální ekonomické nejistotě a také skutečnosti, že Honda dosud nesehnala pro svůj tým kupce.

Technický konzultant FIA Tony Purnell navíc trvá na tom, že vývoj některých součástí vozu bude v budoucnu možné rozmrazit, pokud budou ekonomické podmínky příznivé. Do té doby je ale podle jeho slov žádoucí, aby inženýři pracovali zejména v oblastech, které jsou využitelné nejen ve formuli 1.