Novinky

  • 10.09.2024 Neutral Magnussena v Baku nahradí Bearman.

  • 31.08.2024 Good Ital Andrea Kimi Antonelli nahradí u Mercedesu pro příští rok Lewise Hamiltona

  • 28.08.2024 Neutral Argentinec Franco Colapinto se stal novým jezdcem Williamsu pro zbytek sezony

Facebook Instagram

Pérez si může oddechnout

Pérez si může oddechnout

Zůstává jezdcem Red Bullu

Vypadalo to bledě, ale nakonec to s ním u Red Bullu ještě zkusí. Sergio Pérez zůstane i po letní přestávce týmovým kolegou Maxe Verstappena. Rozhodnutí padlo na pondělní poradě týmového vedení v Milton Keynes.

"Checo zůstává jezdcem Red Bullu, a to i navzdory všem spekulacím, které se nedávno objevily. Těšíme se na to, až ho po letní přestávce uvidíme na okruzích, kde se mu v minulosti dařilo," uvedl Christian Horner v projevu k zaměstnancům v továrně. Pravdivost jeho slov později potvrdil tiskový mluvčí stáje.

Ačkoli Pérez letos v červnu prodloužil s Red Bullem smlouvu až do konce roku 2026, v posledních týdnech se jeho budoucnost ocitla v ohrožení poté. Na rakouskou stáj se totiž dotáhla konkurence a Pérez začal zaznamenávat neuspokojivé výsledky.

Na stupně vítězů vystoupal naposledy v dubnu, když dojel třetí při Velké ceně Číny. V Miami sice ještě skončil alespoň čtvrtý, v dalších osmi závodech se ale nedostal ani jednou do první pětice a třikrát dokonce vůbec nebodoval. To vyústilo v jeho propad v průběžném pořadí až na sedmou příčku. Na týmového kolegu Maxe Verstappena momentálně ztrácí 146 bodů a jeho mizérie navíc nahrává McLarenu. Britská stáj snížila svou ztrátu na Red Bull v Poháru konstruktérů ze 115 bodů na 42. Případná porážka by pro „rudé býky“ znamenala menší příjem z televizních práv.

Jako o možných kandidátech na Pérezovu sedačku se dlouho mluvilo o závodníkovi stáje VCARB Danielu Ricciardovi nebo o rezervním pilotovi Red Bullu Liamu Lawsonovi. Všemu nahrávaly i zvěsti o údajné klauzuli ve smlouvě, podle které může Red Bull Péreze nahradit v případě, že bude za Verstappenem zaostávat o více než 100 bodů.

Max Verstappen a Sergio Pérez zůstávají týmovými kolegy. Foto: Red Bull



Součástí týmu je Pérez od roku 2021. Tehdy přišel ze stáje Racing Point (dnešní Aston Martin), kde musel po boku Lance Strolla uvolnit místo Sebastianu Vettelovi. Díky sérii vydařených výkonů v závěru ročníku 2020, mezi kterými dominovalo prvenství při Velké ceně Sáchiru, se ho ale Red Bull rozhodl angažovat místo Alexandera Albona. S rakouskou dosud Pérez zvítězil v pěti závodech. V konečném pořadí šampionátu dopadl nejlépe loni, kdy se stal vicemistrem.

 

Ricciardo v ohrožení?



Sergio Pérez si sice své místo u Red Bullu udrží také po letní přestávce, i přesto ale stále existuje možnost, že startovní pole bude při Velké ceně Nizozemska vypadat o trochu jinak než v Belgii. K rošádě by totiž teoreticky pořád mohlo dojít u juniorského týmu Red Bullu VCARB.

Ve středu se totiž v Imole uskuteční filmovací den, do kterého VCARB nasadí Daniela Ricciarda s Liamem Lawsonem. Má se za to, že mezi dvojicí „protinožců“ jde o rozstřel, při kterém bude v sázce závodní sedačka.

Ricciardo letos zůstává ve stínu svého mladšího týmového kolegy Jukiho Cunody. Celkově je s 12 body třináctý, přičemž Japonec má o 10 bodů více a patří mu 12. místo. Sám Ricciardo před Velkou cenou Belgie přiznal, že by mohlo jít o jeho poslední závod ve F1. Své vystoupení ve Spa-Francorchamps ale může považovat za úspěšné. Cílem sice projel jako jedenáctý, po vyloučení George Russella se ale posunul na 10. pozici a získal bod.

Daniel Ricciardo si nemůže být jistý svou budoucností. Foto: VCARB



Lawson by nebyl ve F1 nováčkem. Novozélanďan totiž již loni startoval v pěti velkých cenách, ve kterých nahrazoval právě zraněného Ricciarda. Dokázal i bodovat. Velkou cenu Singapuru dokončil jako devátý.

Zdroj: Motorsport, PlanetF1, FORMULE.cz, úvodní foto: Red Bull Racing