Novinky

  • 10.09.2024 Neutral Magnussena v Baku nahradí Bearman.

  • 31.08.2024 Good Ital Andrea Kimi Antonelli nahradí u Mercedesu pro příští rok Lewise Hamiltona

  • 28.08.2024 Neutral Argentinec Franco Colapinto se stal novým jezdcem Williamsu pro zbytek sezony

Facebook Instagram

Pérez dočasně s novým inženýrem

Pérez dočasně s novým inženýrem

Bird míří na rodičovskou dovolenou

Sergio Pérez absolvuje minimálně nadcházející čtyři závody s jiným závodním inženýrem než doposud. Hugh Bird si totiž bere rodičovskou dovolenou a zastoupí ho Richard Wood. Ten u stáje působí jako výkonnostní inženýr.

"Můj závodní inženýr Hugh očekává v brzké době narození miminka. Proto stráví nějaký čas doma," vysvětluje Pérez. "Přeji celé rodině, ať jim nový přírůstek dělá jenom radost," dodal Mexičan.

V pozici závodního inženýra Sergia Péreze působí Hugh Bird od sezony 2021, tedy od doby, kdy jezdec do Red Bullu přišel. Rodičovská dovolená začíná Birdovi až po Velké ceně Nizozemska. V Zandvoortu ještě bude přítomen, aby dohlédl na Woodovu práci. S dočasným závodním inženýrem absolvuje Pérez také velké ceny Itálie, Ázerbájdžánu a Singapuru, které se odjedou během září. Po Singapuru bude letošní sezona pokračovat až o měsíc později v americkém Austinu. Zdali se v USA vrátí Bird do akce nebo ne, ještě bude potvrzeno.

Přesun Wooda do pozice závodního inženýra s sebou přináší ještě jednu změnu. Role výkonnostního inženýra se pro nadcházející čtyři velké ceny ujme Richard Cooke, který u Red Bullu standardně působí jako výkonnostní inženýr pro simulátor.

Sergio Pérez vstoupí do druhé poloviny sezony po sérii nevýrazných výkonů. Mexičan čeká na pódiové umístění od dubnové Velké ceny Číny. Při závodě v Miami sice ještě dojel do cíle jako čtvrtý, v dalších osmi závodech už ale dosáhl nejlépe jen na tři sedmá místa. Na sedmou pozici se propadl i v průběžném pořadí šampionátu, odkud ztrácí na svého týmového kolegu Maxe Verstappena propastných 146 bodů.

Útlum Pérezovy formy v kombinaci se zlepšenou formou konkurenčních stájí přidělal šéfům Red Bullu nejednu vrásku na čele. Zejména McLaren byl totiž často schopen získávat během závodních víkendů více bodů než rakouská stáj, díky čemuž stáhl své manko na 42 bodů. Před letní přestávkou dokonce rakouský tým uvažoval o tom, že Péreze pro zbytek roku nahradí Danielem Ricciardem nebo Liamem Lawsonem. Nakonec se ale u Red Bullu rozhodli dát 34letému jezdci ještě jednu šanci.

"Čekají nás závody na tratích, kde se mu loni dařilo. Rozhodli jsme se vsadit na stabilitu. Není nutné, aby zrychlil, musí jen být konzistentnější. Když uvážíme všechny alternativy, stále je pro nás nejlepším řešením," řekl na Pérezovu adresu poradce Red Bullu Helmut Marko pro server Speedweek.

Sergio Pérez zůstane i po letní přestávce týmovým kolegou Maxe Verstappena. Foto: Red Bull


Marko naráží především na závody v Singapuru a Baku, kde Pérez loni zvítězil. V případě Velké ceny Ázerbájdžánu má na kontě dokonce dva triumfy. Kromě ročníku 2023 zde vyhrál také v sezoně 2021. Tehdy šlo o jeho vůbec první vítězsví v jeho současném působišti.

Technický ředitel Red Bullu Pierre Waché se již nechal slyšet, že tým bude Pérezovi maximálně nápomocný v jeho snaze najít ztracenou formu. V Zandvoortu by měl Mexičan nastoupit se starší specifikací svého monopostu, se kterou jel naposledy v Číně.

Zdroj: Motorsport, PlanetF1, Speedweek, FORMULE.cz, úvodní foto: Red Bull