Novinky

  • 10.09.2024 Neutral Magnussena v Baku nahradí Bearman.

  • 31.08.2024 Good Ital Andrea Kimi Antonelli nahradí u Mercedesu pro příští rok Lewise Hamiltona

  • 28.08.2024 Neutral Argentinec Franco Colapinto se stal novým jezdcem Williamsu pro zbytek sezony

Facebook Instagram

Verstappenovi v létě flirtovali s Wolffem

Verstappenovi v létě flirtovali s Wolffem

Antonelliho čekání se blíží ke konci.

Toto Wolff v Nizozemsku prozradil, že v létě vedl rozhovory s managementem Maxe Verstappena. Samozřejmě, jednalo se o možném přestupu úřadujícího šampiona do týmu Mercedes. A když se mluví o Verstappenově managementu, je to v první řadě jeho otec Jos a dlouholetý manažer mladého závodníka, Raymond Vermeulen.

Od začátku roku jsem to viděl tak, že existuje nějaká šance. Že pravděpodobnost je větší než nula,“ řekl šéf týmu Mercedes. „V cestě stojí mnoho překážek, včetně současné konkurenceschopnosti a osobních rozbrojů z minulosti, o kterých všichni vědí. Ale s Josem jsme spolu dlouhá léta dobře vycházeli. To asi proto, že jsme si podobní. I proto jsem si myslel, že dveře nejsou zcela zavřené. Jaká byla pravděpodobnost? Možná 10:1, nebo 9:1, ale nechtěl jsem to jen tak vzdát. Během léta jsme ale společně došli k závěru, že čekat s rozhodnutím pro rok 2025 by bylo zbytečné. Max se rozhodl pro Red Bull a my u Mercedesu děláme své vlastní rozhodnutí.

Všichni fanoušci si pamatují, že Verstappenovi se s Wolffem rozhádali po VC Velké Británie 2021. Po kolizi, která poslala Maxe do nemocnice. Protestní akce Mercedesu proti výsledku poslední velké ceny té sezony, a tedy i proti Verstappenovu prvnímu titulu také nepomohly. Přitom po prvních Verstappenových závodech v juniorských monopostech o něj projevili zájem Red Bull i Mercedes, ale Red Bull mohl na rozdíl od Mercedesu nabídnout místo v menším sesterském týmu Toro Rosso, dnešním RB.

Nicméně, Wolff a Verstappenovi už spolu dokáží mluvit a ne platí pouze pro sezonu 2025. Wolff evidentně pomýšlí na rok 2026, ale zároveň nechce dostat pod nadbytečný tlak jezdeckou dvojici příští sezony. A přitom v podstatě prozradil jméno jezdce, který příští rok nahradí Lewise Hamiltona.

Už brzy oznámíme, kdo obsadí druhou sedačku. Budeme mít dva jezdce, kteří budou mít naši plnou podporu. Stoprocentní. Do sezony 2025 vstoupíme se dvěma jezdci, kteří dostanou příležitost předvést se. Proto nechci mluvit o roce 2026, budeme se snažit všechno zvládnout s Georgem a Kimim.

Italský mladík Andrea Kimi Antonelli se tento pátek předvede v prvním tréninku před Velkou cenou Itálie. Perfektní příležitost udělat oznámení krátce předtím, než se cirkus F1 přesune do Ázerbájdžánu a letos se už do Evropy nevrátí.

Stáje F1 chtějí mít v letech 2025 a 2026 stabilní jezdecké dvojice, ale pokud je ve hře získání Verstappena... Foto: Mercedes

Wolff informace o rozhovorech s manažerem hvězdy Red Bullu přirozeně zveřejňuje, aby alespoň trochu rozhodil konkurenční tým. Ale proč to Verstappenovi nevadí? Můžeme pouze spekulovat, že politické boje uvnitř Red Bullu v tichosti pokračují.

Každý může říct, co chce,“ řekl Verstappen. „S Totem velmi dobře vycházím. Otevřeně mluví o tom, co se děje uvnitř jeho týmu a jak probíhá proces výběru jezdců. Nic špatného na tom nevidím. Zároveň se soustředím jen na svou práci, je jí více než dost.

Jos Verstappen teď hlavně nevychází se šéfem týmu Red Bull, Christianem Hornerem, kterého před VC Rakouska na Red Bull Ringu obvinil, že zařídil jeho vyškrtnutí ze seznamu "legend", kvůli čemuž se nesvezl ve voze RB8 a evidentně to vzal jako projev zlé vůle, neboť s tím šel před novináře. Připomeňme, že v mocenské rozepři Hornera s Helmutem Markem se Verstappenovi postavili jasně na Markovu stranu.

Takže nová teorie je, že Max Verstappen počká, jak se bude dále vyvíjet konkurenceschopnost vozů Red Bullu a Mercedesu v roce 2025, jak bude pokračovat vývoj první vlastní pohonné jednotky Red Bullu a jak to půjde s Hornerem. Zároveň bude Mercedes bodovat své jezdce v nových rolích, Antonelliho jako nováčka ve F1 a Russella jako nového jezdeckého lídra týmu. Jednoho z nich by v roce 2026 mohl nahradit Verstappen.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Red Bull