Novinky

  • 10.09.2024 Neutral Magnussena v Baku nahradí Bearman.

  • 31.08.2024 Good Ital Andrea Kimi Antonelli nahradí u Mercedesu pro příští rok Lewise Hamiltona

  • 28.08.2024 Neutral Argentinec Franco Colapinto se stal novým jezdcem Williamsu pro zbytek sezony

Facebook Instagram

Mercedes potvrdil Antonelliho

Mercedes potvrdil Antonelliho

Jedinou reálnou alternativou byl Verstappen.

V Monze nebylo žádné překvapení, Mercedes oznámil Andreu Kimiho Antonelliho jako náhradu za Lewise Hamiltona. Všichni to očekávali, odkdy Max Verstappen krátce před letní přestávkou potvrdil setrvání u Red Bullu a Toto Wolff v podstatě Antonelliho potvrdil před týdnem v jednom z rozhovorů v Nizozemsku. Kromě toho jsme věděli, že mladík pojede první trénink na svém domácím okruhu. Monza, s extrémně vysokými rychlostmi na rovinkách, nastavením vozů na nízký přítlak a Parabolickou, ale asi není nejvhodnější místo, kde nechat nezkušeného jezdce předvádět se před domácím publikem a novináři. Na rozhodnutí Mercedesu nahradit sedminásobného šampiona nováčkem to však nic nezměnilo.

Naše dvojice pro rok 2025 kombinuje zkušenosti, talent a nezpochybnitelnou surovou rychlost. S nadšením očekáváme, jak budou George a Kimi fungovat jako jednotlivci, ale i jako tým. Nová sestava je perfektní pro otevření nové kapitoly našeho příběhu,“ řekl Toto Wolff.

Soustředím se na zlepšování a na přinášení výsledků pro tento tým,“ slibuje Antonelli. „Jsem nadšen, že George bude mým týmovým kolegou. Prošel juniorským programem, stejně jako já a chovám vůči němu obrovský respekt.

Ano, ale Russell se tři roky připravoval ve Williamsu. Antonelli jde rovnou do týmu s ambicí vyhrávat příští rok velké ceny a zabojovat o titul i pohár. Mercedes ve F1 naposledy reprezentoval nováček v roce 1954, ale Karlu Klingovi tehdy bylo téměř 44 let a Antonellimu je 18 let. Jeho vrstevníka, Olivera Bearmana, posílá Ferrari do týmu Haas. Max Verstappen způsobil na začátku své kariéry poprask, když jako 17letý závodil za Toro Rosso. Když Oscar Piastri vykročil do F1 ve voze McLarenu, ale bylo mu již 21 let.

Rozhodl jsem se asi 5 minut poté, co mi Lewis řekl o svém přestupu do Ferrari,“ prozrazuje Wolff. „Samozřejmě jsme diskutovali o jiných možnostech, existovala šance získat Maxe. Nemohli jsme dění u Red Bullu přihlížet se založenýma rukama, ale instinktivně jsem hned věděl, že chci tuto jezdeckou dvojici.

Mercedes výrazně omladí jezdeckou dvojici. Foto: Mercedes

Zajímavostí je, že nováček Alpinu, Jack Doohan, sice byl oznámen dříve a řekl, že si pro svou kariéru ve F1 vybral startovní číslo 12, avšak to číslo bude příští rok na voze Mercedesu, jelikož Antonelli ho také chtěl a Mercedes při podávání žádosti přesprintoval Alpine. Antonelli ho začal používat ve F4, protože to bývalo startovní číslo jeho hrdiny Ayrtona Senny.

Zdroj: Motorsport, Mercedes, úvodní foto: Mercedes