Novinky

  • 10.09.2024 Neutral Magnussena v Baku nahradí Bearman.

  • 31.08.2024 Good Ital Andrea Kimi Antonelli nahradí u Mercedesu pro příští rok Lewise Hamiltona

  • 28.08.2024 Neutral Argentinec Franco Colapinto se stal novým jezdcem Williamsu pro zbytek sezony

Facebook Instagram

Proč zrovna Colapinto?

Proč zrovna Colapinto?

Schumacher prý není dostatečně výjimečný.

Šéf Williamsu, James Vowles, dříve pracoval pro Mercedes a nikoho by nepřekvapilo, kdyby si jako dočasnou náhradu za Logana Sargeanta vybral právě jeho testovacího jezdce. Přesto si nevybral Micka Schumachera a nevybral si ani Liama ​​Lawsona a zbylé velké ceny letošního roku za Williams odjede Franco Colapinto. Mladý Argentinec nemá na kontě moc úspěchů z mezinárodní scény, ve F3 skončil loni čtvrtý a aktuálně je na pátém místě letošního šampionátu F2, který ale nedokončí. Jak se mu povedlo nečekaně prorazit mezi elitu?

V první řadě, místo po Sargeantovi nebylo pro zkušené jezdce zas tak atraktivní, protože se uvolnilo pouze na necelý půlrok. V sezoně 2025 bude za Williams závodit Carlos Sainz a smlouvu má také Alexander Albon. V létě se mluvilo o dvou zájemcích, avšak možnost posadit do vozu Liama ​​Lawsona prý padla na tom, že Red Bull si chce ponechat možnost kdykoli ho posadit do jednoho ze svých čtyř vozů. Lawson již ve F1 závodil loni, když u týmu RB zaskakoval za zraněného Daniela Ricciarda. Získat necelou polovinu sezony v cizím voze Williamsu tak pro Red Bull ani Lawsona nejspíše nemělo nejvyšší prioritu. Zůstává však Mick Schumacher a ohledně něj byl Vowles až brutálně upřímný.

"Mick se zlepšil, od doby, kdy závodil za Haas, o tom není pochyb," řekl šéf Williamsu, bývalý zaměstnanec Mercedesu, kterému nyní syn sedminásobného šampiona dělá testovacího jezdce, přičemž je ještě půjčován jiným týmům. „Vím, že je to dobrý jezdec. Měl své problémy, ale odvedl kus práce s Alpinem, Mercedesem i McLarenem. Takže jsme uvažovali, jestli ho posadit do našeho vozu a já si myslím, že by byl odváděl dobrou práci. Druhou možností bylo investovat do někoho, kdo je součástí naší akademie, kdo má na kontě stovky ne-li tisíce kilometrů v našem simulátoru, který již seděl v našem voze, se kterým jsme nasbírali kopec dat, takže dobře víme, co můžeme očekávat a který se evidentně jezdecky zlepšuje? Řekl bych, že obojí spadá do kategorie dobré, nikoli výjimečné. To si musíme říci otevřeně. Mick není výjimečný, byl by pouze dobrý.

Zatímco ohledně Colapinta se jeho vyjádření ještě dá přeložit tak, že od nováčka posazeného do vozu uprostřed sezony nečeká žádné zázraky, ohledně Schumachera se vyjádřil jasně, čímž nepotěšil Tota Wolffa, šéfa Mercedesu.

S Jamesem se známe mnoho let. Je to stratég a občas je až příliš přímý. Obešlo by se to i bez takových řečí. Mick vyhrál všechno od F4 přes F3 po F2 a poté se dostal do týmu s Güntera (Steinera), který byl brutálně tvrdý, a to není pro vývoj mladého jezdce vždy dobře.

Williams přivedl do F1 vlastního juniora, byť pouze na půl roku. Foto: Williams

Wolff ale pak musel Schumachera pustit z hlavy, starosti mu nadělal Kimi Antonelli, jenž na začátku prvního tréninku zřejmě agresivní jízdou přehřál pneumatiky a nevěda o tom se vřítil do Paraboliky, za čímž následoval náraz o síle 52G. Obecně se očekávalo, že Mercedes v Itálii oznámí, že mladý Ital byl vybrán, aby příští rok nahradil Lewise Hamiltona odcházejícího do Ferrari. Antonelliho páteční program s médii byl zrušen. Prý se necítil dobře, avšak zúčastnil se kvalifikace závodu F2. Nic však Wolffovi nebrání, aby se sám rozhodl dát Schumacherovi další šanci.

K dokončení příběhu o tom, jak mladý Argentinec nečekaně prorazil do F1 je ještě dobré zmínit, že Williams oznámil získání sponzorů Globant a Mercado Libre a v obou případech se jedná o argentinské společnosti. Také si můžeme povšimnout propagaci juniorského programu, jakou měl zjevně naordinovanou i šéf Alpinu, když oznamoval povýšení Jacka Doohana na závodního jezdce. V minulosti Williams připravoval jezdce pro Mercedes, začínali tam Valtteri Bottas i George Russell.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Williams