Novinky

  • 10.09.2024 Neutral Magnussena v Baku nahradí Bearman.

  • 31.08.2024 Good Ital Andrea Kimi Antonelli nahradí u Mercedesu pro příští rok Lewise Hamiltona

  • 28.08.2024 Neutral Argentinec Franco Colapinto se stal novým jezdcem Williamsu pro zbytek sezony

Facebook Instagram

McLaren se soustředí na Norrise

McLaren se soustředí na Norrise

Díky Red Bullu se opět bojuje o titul.

Oscar Piastri byl v neděli nešťastný, že mu Charles Leclerc vyfoukl vítězství před nosem tím, že se uskromnil a na celý závod mu stačily dvě sady pneumatik. Piastri doufal, že na nové třetí sadě jezdce Ferrari rychle dožene a předjede, ale nebyl k tomu ani blízko. Část viny bez příkras hodil na Lance Strolla, kterého musel předjíždět o kolo.

Zeptal jsem se týmu, jakou rychlost potřebuji udržovat k dohnání Charlese,“ vysvětloval Australan. „A v podstatě jsem v prvních kolech plnil plán, vypadalo to celkem dobře. Ale víte, hodně času jsem ztratil za Carlosem (Sainzem) a také tam byl Stroll jezdící, jako by to byl jeho první závod v motokárách. Nevím, co se mu honilo hlavou, když mu ukazovali modré vlajky. To mě stálo další sekundu. Mohl jsem ten závod vyhrát, kdyby byl poslední stint perfektní, ale malé ztráty nás nakonec připravily o velkou příležitost.“

Norrise více trápilo, že startoval z pole position, ale krátce po startu se před něj protlačil týmový kolega. Sice bez doteku, ale dost tvrdě na to, aby Norris okamžitě klesl i za Leclerca.

Kdybychom měli dostatečný náskok před jinými vozy a mezi našimi vozy po celou dobu zůstalo tolik místa, aby to nebylo riskantní... Podle mě byl příliš blízko. Snadno se mohlo stát, že by zatáčkou neprojel ani jeden náš vůz, kdybych začal brzdit o metr později,“ postěžoval si Norris, který se jinak držel celkem statečně a chválil výkon týmového kolegy i vítěze Leclerca.

V hlavách managementu McLarenu však musí kroužit otázka, zda nemohli mít místo druhého a třetího místa double, kdyby se jezdci v papájových vozech třeba soustředili v první řadě na Leclerca a teprve pak na to, kdo bude na prvním místě na konci prvního kola.

Budeme si muset pustit záznam spolu s jezdci a podívat se na to. Pochopit úhel pohledu každého z nich. Pokud bude třeba něco zlepšit, tak upravíme „papájová pravidla“ tak, abychom maximalizovali naši šanci v Poháru konstruktérů i v boji o jezdecký titul,“ řekl šéf týmu, Andrea Stella, jenž také připustil, že Jednozastávková strategie mohla v Monze dovézt k vítězství i McLaren, kdyby si troufl vyzkoušet ji, avšak MCL38 byl vždy náročnější na přední než na zadní pneumatiky, proto byly na boxové zídce nervózní ze špatného stavu levé přední na obou vozech.

Mnozí si myslí, že McLaren měl alespoň Piastriho v posledním kole požádat, aby přenechal druhé místo Norrisovi. Brit by na Verstappena v šampionátu ztrácel méně než současných 62 bodů. Australan beztak ztrácí více než 100 a McLaren už nemůže v boji o titul podporovat oba. Hlavně, když šance na titul pro Norrise vypadá reálně.

Před Monzou jsme byli opatrní, ale teď už víme, že McLaren je konkurenceschopný i na okruzích, kde loni nebyl. Takže máme vynikající celek, který může být velmi silnou zbraní hlavně v Landových rukou, v boji o mistrovský titul.

Cesta k mistrovskému titulu nevede přes druhá a třetí místa. Foto: McLaren

A v táboře Red Bullu je po letní přestávce ještě větší nervozita než před ní. V Nizozemsku Verstappen vybojoval druhé místo ale s velkou ztrátou na Norrise a v Itálii byl v cíli až šestý, a ne kvůli nečekaným zvratům v závodu, ale na lepší umístění prostě neměl rychlost.

"Momentálně nevypadá reálně pohár ale ani titul," konstatoval po závodu Nizozemec. „Už jsem řekl dost, teď je to na týmu. Vůz potřebuje mnoho změn k lepšímu. Od dominantního vozu jsme přešli k neovladatelnému, a to během šesti nebo osmi měsíců. Musíme to zvrátit, protože momentálně nejsme silní na žádném typu okruhu.

Verstappen ale zmínil i menší problém s motorem, který nemohl zatěžovat naplno, což je zrovna v Monze hodně nepříjemné. Novou pohonnou jednotku si vzal před letní přestávkou, v Belgii, kde kvůli tomu odstartoval z jedenácté místo první pozice a v cíli byl pak čtvrtý. V Maďarsku, Verstappen kolidoval s Hamiltonem a dojel pátý, v Rakousku s Norrisem a také dojel pátý a kvůli tomu byl za posledních šest velkých cen pouze dvakrát na stupních vítězů. A výsledky Sergia Péreze jsou podstatně horší, proto teď v Poháru konstruktérů ztrácí McLaren na Red Bull pouhých 8 bodů.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: McLaren