Novinky

  • 08.10.2024 Bad Michael Andretti již neřídí tým Andretti Global, zůstal jako poradce

  • 10.09.2024 Neutral Magnussena v Baku nahradí Bearman.

  • 31.08.2024 Good Ital Andrea Kimi Antonelli nahradí u Mercedesu pro příští rok Lewise Hamiltona

Facebook Instagram

McLaren a Red Bull jsou ve válce

McLaren a Red Bull jsou ve válce

Měl nebo neměl dostat Norris penalizaci?

Po Velké ceně USA je vedle vítězství jezdce Ferrari hlavním tématem souboj Landa Norrise s Maxem Verstappenem v závěru závodu, respektive jeho následky. Souboj to byl velmi pěkný, než byl Verstappen, podobně jako v první zatáčce závodu, velmi dlouhý na brzdách a vyvedl Norrise na vnější straně dvanácté zatáčky až mimo trať. Tentokrát se i sám dostal těsně za bílou čáru, takže byli oba mimo trať a zpátky se rychleji vrátil Norris. Bylo to předjetí mimo trať, když byl mimo trať i obránce a útočícího jezdce sám vyhnal ven? Váš pohled na věc asi závisí i na tom, do kterého tábora patříte. A že jsou to tábory znepřátelené čím dále více, až to připomíná léta hádek mezi Red Bullem a Mercedesem.

Podle mě komisaři nevhodně zasáhli do krásného kousku motorsportu, jelikož oba vozy opustily závodní dráhu,“ řekl Andrea Stella, šéf týmu McLaren, v rozhovoru pro televizi Sky. „Takže oba vozy získaly nefér výhodu. Škoda, stálo nás to pódiové umístění. Přitom my jsme byli trpěliví, a to i tehdy, když jsme byli vytlačeni z dráhy v první zatáčce závodu.

Boxovou zídku McLarenu prý ani nenapadlo dát svému jezdci pokyn vrátit pozici a pokusit se ještě o jiný předjížděcí manévr. Místo toho se Norris snažil vybudovat si větší než pětisekundový náskok, aby ho ani penalizace nevrátila za Verstappena, avšak měl málo času a jeho náskok v cíli byl pouze čtyřsekundový. Jelikož pětisekundový trest byl udělen expresně rychle, komisaři jako by se chtěli zbavit části břemene odpovědnosti, jelikož v té době se nedalo uhodnout, zda pětisekundová penalizace změní pořadí ve výsledkové listině.

Všichni jsme se shodli na tom, že situace je jasná. Tohle se nebude ani vyšetřovat. A pokud ano, bude vyšetřován Max za to, že Landa vyvedl z trati. Když jsou mimo trať dva vozy, tak dva vozy získaly výhodu, takže na tom není nic neférového.

Verstappen dostal po závodě i otázku, zda má nějaké pochopení pro rozhořčení McLarenu.

Ne, to nemám. V poslední době si pořád na něco stěžují. V pravidlech je přece jasně napsáno, že předjíždět se smí pouze mezi dvěma bílými čárami. Já jsem také takhle jednou přišel o pódium, myslím že to mohlo být v roce 2017 nebo tak.

V sobotu se jezdci ještě usmívali, ačkoli v zákulisí už to vřelo. Foto: Red Bull

Ředitel McLarenu, Zak Brown a šéf Red Bullu Christian Horner si po celý víkend posílali mediální vzkazy i kvůli kauzám mini-DRS McLarenu a bryndáka Red Bullu.

"Mě to nezajímá," řekl úřadující šampion. „My jsme prostě jen měli nástroj pro rychlejší měnění světlé výšky. A ani jsem si nevšiml, že by si celý McLaren stěžoval, to jen Zak. Zak nemá rád Christiana, takže... A vice versa, dá se uhodnout. Prostě to tak je, ale můj problém to není. Zaregistroval jsem něco z toho, ale pak jsem přepnul na MotoGP nebo zapnul simulátor.

K předjetí došlo mimo trať. Stáli jsme na opačné straně barikády, v roce 2018 proti Kimimu, takže jsme s jistotou věděli, že máme dostat pozici zpátky. Oni se rozhodli ji nevrátit. Není co řešit,“ nechal se slyšet Horner.

Opět je tématem nekonzistentnost v rozhodování. Podle mě to bylo uspěchané rozhodnutí,“ řekl Norris. „Neslyšeli naše argumenty, nezajímal je náš pohled na situaci. Po závodě se to mělo řádně prošetřit. Chtěli to udělat rychle, aby nemuseli měnit pořadí po závodě, ale tím pádem se unáhlili.

Řekl bych, že to nebylo nezaujaté rozhodnutí,“ zastaral se do toho Toto Wolff, šéf Mercedesu, kterého jezdec ve sprintu dostal trest za to, že jiného jezdce přinutil vyjet ven z trati. „Lando dostal trest za to, že se nechal vyvézt mimo trať. My jsme s Valtterim ani nebyli v opravdovém souboji, byla to prostě jen nehoda.

A o víkendu přilil svou trošku oleje do ohně i Helmut Marko, výkonný poradce Red Bullu, jenž si zřejmě po VC Itálie přečetl Norrisovo přiznání k velké nervozitě v závodní dny.

Max je ze všech nejlepší, má mentální odolnost jakou Charles Leclerc a Lando Norris nemají. Víme, že Norris má mentální slabosti. Četl jsem o rituálech, kterými musí procházet před každým závodem.

Markova slova jsou zklamáním, ale ne překvapením,“ brání svého jezdce Brown. „Lando je tak trochu ambasadorem duševního zdraví, chce aby se o tom mluvilo. Zneužívat toho je nevhodné a vrací nás to o 10, 20 let zpět.

Zdroj: Motorsport, Sky, úvodní foto: Red Bull