Novinky

  • 31.08.2024 Good Ital Andrea Kimi Antonelli nahradí u Mercedesu pro příští rok Lewise Hamiltona

  • 28.08.2024 Neutral Argentinec Franco Colapinto se stal novým jezdcem Williamsu pro zbytek sezony

  • 28.08.2024 Neutral Williams ukončil spolupráci s americkým jezdcem Loganem Sargeantem

Facebook Instagram

Williams zatím neví, kdy nasadí systém KERS

Williams zatím neví, kdy nasadí systém KERS

Ve Velké ceně Austrálie to ale rozhodně nebude.

Williams se stále nerozhodl, kdy ve voze nasadí nový systém rekuperace kinetické energie KERS, jisté však je, že se tak nestane v úvodní Velké ceně Austrálie. Podle týmu se na začátku sezóny bude rozhodovat v jiných oblastech.

Tým z Grove zvolil pro úschovu kinetické energie setrvačníkový systém narozdíl od ostatních stájí, které používají baterii o vysokém napětí.

Tento týden se v tisku na základě rozhovoru s Nicem Rosbergem objevily informace o tom, že Williams nenasadí KERS dříve, než ve Velké ceně Turecka. Tým zprávy popřel s tím, že Rosbergovou tvrzení bylo vytrženo z kontextu.

Ve skutečnosti jsou si jak Rosberg, tak tým vědomi toho, že nebylo v tomto ohledu učiněno žádné závazné rozhodnutí. Tím jediným tak zůstává skutečnost, že ve Velké ceně Austrálie Williams KERS nenasadí.

Tým se nyní zaměřuje na zcela jiné oblasti vývoje, především vyvážení vozu a správná práce s hladkými pneumatikami. KERS má být nasazen až tehdy, bude-li jasné, že přináší týmu výkonnostní výhodu.

Mluvčí Williamsu řekl: "V této chvíli pracujeme na tom, abychom techologii dostali do vozu, ale nepoužijeme ji v Melbourne.

Logickým vysvětlením tohoto rozhodnutí je fakt, že největší příležitosti pro zlepšení výkonnost nabízí rozložení váhy, vyvážení a optimalizace nastavení vozu pro hladké pneumatiky. Na to se zaměřujeme především. Představíme KERS tehdy, až si budeme jisti tím, že dokáže zlepšit naši výkonnost."

Akčoliv je Williams jako jediný používá setrvačníkový systém KERS a jeho vývoj je tedy časově náročnější, tým věří, že se později vyplatí. Roste navíc šance na využití této technologie mimo motoristický sport, což je původním záměrem FIA.

Mluvčí Williamsu dodal: "Protože vyvíjíme vlastní systém úschovy energie, zabere to více času a bude to větší risk, ale tento přístup nabízí větší potenciální návratnost.

Znamená to také, že práce, kterou v programu formule 1 děláme, urychlí představení této technologie v jiných odvětvích.

Mohlo by se to také ukázat jako největší přínos systému KERS, jak na počátku iniciativy FIA a Williams doufaly. Datum představení našeho systému přirozeně ještě zvážíme."