Novinky

  • 31.08.2024 Good Ital Andrea Kimi Antonelli nahradí u Mercedesu pro příští rok Lewise Hamiltona

  • 28.08.2024 Neutral Argentinec Franco Colapinto se stal novým jezdcem Williamsu pro zbytek sezony

  • 28.08.2024 Neutral Williams ukončil spolupráci s americkým jezdcem Loganem Sargeantem

Facebook Instagram

Syn expilota F1 vládne juniorské formuli

Syn expilota F1 vládne juniorské formuli

Wurz míří za titulem v F4 CEZ

Oscar Wurz, nejmladší syn bývalého pilota F1 a vítěze 24h Le Mans Alexe Wurze, se v poločase letošní sezony F4 CEZ drží na čele průběžného bodování s vysokým náskokem. Konkurence však sílí, zejména ze strany dvou českých pilotů Maxe Karhana a Miroslava Mikeše.


Druhý ročník středoevropského šampionátu monopostů formule 4 se postupně rozrůstá. Startovní pole na druhém podniku sezony na Red Bull Ringu toho bylo důkazem. Rakouského víkendu se zúčastnilo rekordních 24 jezdců. Nutno podotknout, že řada týmů využila tento podnik jako přípravu na svůj hlavní program v italské formuli 4. I tak disponuje F4 CEZ ve své teprve druhé sezoně průměrným počtem téměř patnácti vozů.


Lídr šampionátu Oscar Wurz z týmu Jenzer Motorsport letos vyhrál dva závody a má 67bodový náskok před Kirillem Kuckovem z Maffi Racing. Ve třech odjetých podnicích bodovalo dvaadvacet závodníků a na nejvyšším stupínku vítězů stanulo sedm jezdců. A mezi nimi figuruje i Čech Max Karhan, který dosáhl na jedinečný úspěch při posledním podniku na Slovakia Ringu. Karhan je Wurzovým týmovým kolegou, a zatímco na Slovensku ovládl první dvě jízdy Wurz, v té třetí se prosadil Karhan. Jedinečný víkendový úspěch českých barev ještě podtrhl druhým místem v druhém sprintu Miroslav Mikeš z týmu JMT Motorsport.


Nadcházející podnik v Mostě bude pro Karhana a Mikeše domácím závodem. Okruh dokonale znají a oba zde loni excelovali jak na suchu, tak i na vodě. Očekávání jsou proto velká. Karhan se v průběžném hodnocení drží na třetím místě za lídrem Wurzem a druhým Kuckovem. Mikeš je hned za Karhanem se ztrátou pouhých šesti bodů. Je tedy jasné, že čeští mladíci, kteří spolu soupeřili už v motokárách, mají jasný cíl – porazit jeden druhého. Tím však výčet českých barev nekončí. Své první zkušenosti s monopostem F4 letos získávají členové akademie F4 CEZ Marek Mičík a Michelle Jandová, která je jednou ze tří mladých slečen ve startovním poli. Těmi dalšími jsou Polky Michalina Sabaj z týmu AS Motorsport a Kornelia Olkucka z Maffi Racing.

Max Karhan ze stal na Slovakia Ringu prvním Čechem, který dokázal vyhrát závod F4 CEZ. Foto: F4 CEZ/Petr Frýba



Kromě českých jezdců najdeme ve startovním poli i tři české týmy. Novým jménem v šampionátu je F4 CEZ Academy Club AČR, který převzal techniku po SAPE Motorsport a bude nasazovat členy akademie F4 CEZ. Stáj Orlen Janík Motorsport letos rozprostřela své aktivity i do F4 s Polákem Franciszkem Halatnikem. V neposlední řadě je tu stáj JMT Racing. Nadcházející podnik v Mostě tak slibuje atraktivní podívanou na mladé talentované závodníky. Většina z nich má jasný cíl – stát se pilotem formule 1. K tomu ale vede ještě dlouhá pouť přes formuli 3 a formuli 2. Každopádně F4 CEZ je prvním krokem, který mohou v cestě za svým snem učinit. Bitvu na severozápadě Čech, která se koná od 2. do 4. srpna, si tedy rozhodně nenechte ujít.


Zdroj: F4 CEZ/Petr Frýba, úvodní foto: F4 CEZ/Petr Frýba