Novinky

  • 31.08.2024 Good Ital Andrea Kimi Antonelli nahradí u Mercedesu pro příští rok Lewise Hamiltona

  • 28.08.2024 Neutral Argentinec Franco Colapinto se stal novým jezdcem Williamsu pro zbytek sezony

  • 28.08.2024 Neutral Williams ukončil spolupráci s americkým jezdcem Loganem Sargeantem

Facebook Instagram

Piastri získal vítězství na startu

Piastri získal vítězství na startu

Norris byl neúmyslně vystaven pokušení.

Oscar Piastri vyhrál svou první velkou cenu F1 a pro McLaren získal druhé vítězství v této sezoně. Oba jezdci McLarenu odvedli lepší práci než Max Verstappen s Red Bullem, kterému se britský tým v Poháru přiblížil na 51 bodů, což není v polovině sezony tak moc. Vítěznou náladu však kazila protažená tvář Landa Norrise a nervozita viditelná při jeho poplácávání se členy týmu i s mladším týmovým kolegou. Norrise McLaren dostal přes boxy na první místo, jen aby ho vzápětí požádal, aby pozici vrátil. Pro Brita okupujícího druhé místo aktuálního pořadí šampionátu jezdců by to bylo teprve druhé vítězství v kariéře a sedm bodů by mu pomohlo více se přiblížit k Verstappenovi.

Hodně mi pomohl start a ano, měli jsme odlišnou strategii a moje rychlost v posledním stintu nebyla úplně taková, jak jsem si přál. Ale dokázali jsme to! Jako tým,“ řekl zaskočený, vynervovaný, ale šťastný Australan.

Tím mi řekl, abych to udělal, tak jsem to udělal,“ nebylo Norrisovi moc do řeči, ale novináři z něj pak dokázali vytáhnout víc

Bylo to těžké. Pro každého by bylo těžké vzdát se vedení ve velké ceně. Byl jsem postaven do této situace, přezuli mě jako prvního, tím mi dali vedení. A já jsem se pohodlně vzdálil. Nežádal jsem o to, ale dělal jsem si to své a pak pozici vrátil, tak to bylo fér. Nechtěl jsem být neférový, protože Oscar pro mě už hodně udělal, nejednou mi pomohl. Jel lepší závod, protože měl lepší start. Můj start nebyl dobrý. Budeme se muset na ty starty podívat.

Piatri a Norris nakonec slavili společně. Foto: McLaren

Můžeme pouze tipovat, zda se Norris pouze předváděl, když se Piastrimu vzdaloval místo toho, aby mu hned vrátil pozici, nebo něco zkoušel, ​​například honičkou dohnat méně zkušeného týmového kolegu ke zničení pneumatik. Pravdou ale je, že není šťastné dostat jezdce na první místo a poté po něm chtít, aby ho propustil týmovému kolegovi. McLaren na to moc nemyslel, když před posledním přezouváním nechal oba své jezdce na trati co nejdéle, aby měli pneumatikovou výhodu až do cíle, ale pak zavolal druhého v pořadí do boxů jako prvního, protože mu začínal hrozit undercut od Lewise Hamiltona, za kterým byli Charles Leclerc a Max Verstappen na čerstvých pneumatikách.

Nechtěli jsme udělat zastávku příliš brzy, protože pneumatiky rychle odcházely. Nechtěli jsme riskovat, že přijdeme o pneumatiky a sami posadíme Verstappena na koně. Snažili jsme se zastávku oddálit co nejvíce a riskovat co nejméně. Aniž bychom mechaniky vystavili zbytečnému tlaku,“ vysvětloval své myšlenkové pochody šéf týmu McLaren, Andrea Stella.

Ale konec dobrý všechno dobré. Piastri se ve věku 23 let dočkal zaslouženého vítězství. Norris odolal pokušení, z hrdinu se nestal padouch. A Stella dostal téměř zdarma ponaučení do budoucna, že hýbat s jezdci ve vedení závodu není tak snadné jako hýbat se šachovými figurkami.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: McLaren