Novinky

  • 10.09.2024 Neutral Magnussena v Baku nahradí Bearman.

  • 31.08.2024 Good Ital Andrea Kimi Antonelli nahradí u Mercedesu pro příští rok Lewise Hamiltona

  • 28.08.2024 Neutral Argentinec Franco Colapinto se stal novým jezdcem Williamsu pro zbytek sezony

Facebook Instagram

Alpine a Audi mají nového šéfa

Alpine a Audi mají nového šéfa

Wheatley mění tým, přichází Oakes.

Rovnou dvě stáje oznámily jména svých nových šéfů. Šéfem Sauberu/Audi se stane Jonathan Wheatley, který kvůli tomu opustí Red Bull. Kdyby k tomuto oznámení došlo před pár měsíci, ani bychom se nedivili, protože sportovní ředitel Red Bullu měl být jedním z těch, kteří chtěli opustit rozhoupanou loď. Dokonce se říkalo, že má ambici stát se šéfem některého z konkurenčních týmů, když Christian Horner zůstane šéfem Red Bullu. Ovšem nepochodil a zahraniční média už měla za to, že v tichosti prodloužil svůj kontrakt s Red Bullem. Místo toho byl evidentně v kontaktu s Audi, ale oznámení o podepsání kontraktu s ním přichází až teď, když se v kanceláři ředitele týmu Audi zabydluje Mattia Binotto, jenž nahradil Andrease Seidla. Kontrolu nad továrnou si má ponechat Binotto, Wheatley se soustředí na závodní tým.

Více než 18 let, s Jonathanem to byl dlouhý a úspěšný vztah,“ řekl Horner. „Jeho příspěvek k zisku šesti pohárů konstruktérů a sedmi mistrovských titulů bude navždy součástí historie našeho týmu.

Wheatley na sebe zaměřil pozornost v roce 2006 jako šéfmechanik Renaultu, u Red Bullu byl pak týmovým manažerem a sportovním ředitelem. Kvůli konkurenční doložce bude smět pro Sauber začít pracovat až v červenci 2025. Zato Alpine bude mít nového šéfa už na konci letní přestávky.

Drby byly tentokrát pravdivé a Flavio Briatore posadil do křesla šéfa týmu Alpine Olivera Oakese, který již sklidil úspěchy v čele týmů Hitech ve F3 a F2. Měl i ambici postoupit s Hitechem do F1, ale to mu, podobně jako Andrettimu, nevyšlo. Oakes je na tuto pozici nezvykle mladý, je mu 36 let. To ho staví na druhé místo v moderní éře F1, s náskokem nejmladším začínajícím šéfem týmu F1 byl v roce 2005 31letý Horner.

Oli je mimořádně talentovaný a má skvělý životopis plný lídrství a úspěchů. Jeho nástup na tuto pozici je skvělou ukázkou naší síly a víry v náš tým a v mladé příchozí lidi,“ řekl Briatore.

Briatore s novým šéfem týmu Alpine. Foto: Alpine

Briatore posílá Bruna Famina, dočasného šéfa týmu, zpět do továrny na motory ve Viry-Châtillon. V rozhovoru pro oficiální webovou stránku F1 Famin uvedl, že finanční pravidla činí stavbu vlastního motoru neatraktivní, protože výrobci motoru nedostávají od F1 za účast a úspěchy žádné odměny, na rozdíl od stavitelů šasi. To ale není nic nového a Renault opět koupil svůj starý tovární tým právě kvůli tomu, že takhle to bude dávat finančně více smysl než být motorovým partnerem Red Bullu nebo jinému týmu. Po takovém vyjádření si už těžko představit, že Renault bude pokračovat ve výrobě motorů a asi už se čeká jenom na to, až se Alpine dohodne s novým dodavatelem, pravděpodobně Mercedesem.

Kromě této záležitosti Briatore hledá i druhého jezdce k Pierrovi Gaslymu a podle zdrojů webu Motorsport jím pravděpodobně bude současný testovací jezdec Alpinu, Jack Doohan. Na poli šéfů týmů dnes dorazila ještě pozitivní zpráva, že Andrea Stella prodloužil svou smlouvu na místo šéfa týmu McLaren o nespecifikovaný počet let.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Sauber