Novinky

  • 10.09.2024 Neutral Magnussena v Baku nahradí Bearman.

  • 31.08.2024 Good Ital Andrea Kimi Antonelli nahradí u Mercedesu pro příští rok Lewise Hamiltona

  • 28.08.2024 Neutral Argentinec Franco Colapinto se stal novým jezdcem Williamsu pro zbytek sezony

Facebook Instagram

Coulthard nadchnul Prahu

Coulthard nadchnul Prahu

Na Red Bull Showrun dorazilo přes 17 tisíc lidí

Vicemistr světa F1 z roku 2001 David Coulthard, mistrovský monopost RB7, bohatý doprovodný progam a více než 17 tisíc fanoušků. Taková byla jedinečná událost Red Bull Showrun, která se v sobotu 17. srpna uskutečnila na Rohanském nábřeží v pražském Karlíně.

"Českou metropoli jsem si oblíbil a rád se sem vracím. Mám tu spoustu přátel. Vlastně sem jezdím častěji než do rodného Skotska. Miluju Karlův most a obecně nádhernou architekturu. Proto jsem byl rád, že jsme mohli přivézt vůz formule 1 do srdce města. Věřím, že si to diváci užili na maximum stejně jako já," užil si 53letý bývalý jezdec sobotní odpoledne.

Ve F1 jsme mohli Coultharda vídat v období 1996-2008. V barvách Williamsu (1994-1995), McLarenu (1996-2004) a Red Bullu (2005-2008) absolvoval dohromady 246 velkých cen, z nichž třináct vyhrál. Své nejúspěšnější období zažil s McLarenem, v jehož barvách dosáhl na 12 prvenství. Z hlediska celkového pořadí byl nejúspěšnější v roce 2001, kdy se stal vicemistrem. Jeden závod dokázal vyhrát také pro Williams. Účinkování u Red Bullu mu sice žádný triumf nepřineslo, i do historie rakouské stáje se ale výrazně zapsal - při VC Monaka 2006 pro ni vybojoval premiérové umístění na stupních vítězů, když projel cílem jako třetí.

David Coulthard se vrací do Prahy rád. Foto: Red Bull


Na téměř kilometr dlouhé trati v Karlíně předvedl Coulthard divákům kontrolované smyky a "osmičky" s technikou, ve které si nikdy nezazávodil. Usedl do monopostu s označením RB7, s nímž v roce 2011 účinkovali v královně motorsportu Sebastian Vettel s Markem Webberem. Společným úsilím vybojovali pro rakouskou stáj pohár konstruktérů. Vettel dosáhl na 11 prvenství, které ho dovedly ke druhému mistrovskému titulu. Webber zvítězil jednou a celkově obsadil třetí místo.

"Atmosférický osmiválec je skvělý svým zvukem. Když je něco takového na trati, poznáte to. A to ji nemusíte ani vidět. Je to kus historie, naprosto skvělé auto, které urazilo parádní cestu. Je privilegium ho řídit," vychutnal si Coulthard svezení s mistrovským vozem, který disponuje výkonem 750 koní a z nuly na sto dokáže zrychlit za méně než tři vteřiny. "Řídit formuli v srdci města je naprosto úžasné. Jsem rád, že diváci mohli zažít ten specifický zvuk a vůni, kterou formule má," dodává.

Na dráze se divákům nepředvedl pouze monopost F1. Ve vozech BMW M4 G82 o výkonu více než 1000 koní ukázali nevšední podívanou také drifteři Elias Houtondji a Marco Zakouřil. Na motocyklu KTM 900 Duke vystoupil litevský kaskadér Arünas Gibieža. "Aras" do Prahy dovezl rovněž simulátor, na kterém si návštěvníci mohli vyzkoušet jízdu po zadním kole.
Ve F1 dosáhl David Coulthard na 13 výher. Foto: Red Bull


S českým hypersportovním vozem se vytasil Josef Král. Také pro bývalého závodníka, který mimo jiné v roce 2010 otestoval monopost F1 španělské stáje HRT, šlo o výjimečný zážitek. "Zažil jsem toho hodně, ale tohle bylo fakt něco," přiznává současný komentátor přímých přenosů F1, který společně se svým parťákem Števem Eiselem provázel i sobotní akcí.

Na Red Bull Showrun dorazila na Rohanské nábřeží řada osobností nejenom ze světa motorsportu. Exhibici si nenechali ujít například dvojnásobný mistr světa F1 a současně bývalý týmový kolega Davida Coultharda Mika Häkkinen, dále pilot F2 Roman Staněk, snowboardistka Eva Adamczyková, bývalý kajakář Vavřinec Hradilek, tenistka Markéta Vondroušová, skateboardista Maxim Habanec nebo rychlostní kanoista Martin Fuksa, který nedávno vybojoval zlatou medaili na Letních olympijských hrách v Paříži. K vidění byla také studentská formule Dragon X, kteoru přivezl tým z VUT Brno.

Zdroj: Red Bull, FORMULE.cz, úvodní foto: Red Bull