Novinky

  • 10.09.2024 Neutral Magnussena v Baku nahradí Bearman.

  • 31.08.2024 Good Ital Andrea Kimi Antonelli nahradí u Mercedesu pro příští rok Lewise Hamiltona

  • 28.08.2024 Neutral Argentinec Franco Colapinto se stal novým jezdcem Williamsu pro zbytek sezony

Facebook Instagram

Red Bull vsadil na klidnější vůz

Red Bull vsadil na klidnější vůz

Bude to dnes stačit?

Lando Norris včera zařídil, že se Max Verstappen dnes nepostaví na pole position. Dobrou zprávou pro nizozemské fanoušky je, že domácí závodník získal druhé místo. A špatnou je, že se ztrátou 356 tisícin sekundy, což je na krátký, 4.3 kilometru dlouhý okruh docela hodně. Helmutovi Markovi se v rozhovorech po kvalifikaci povedlo prozradit více o taktice pro závod, která ovlivnila i kvalifikaci, protože nastavení vozů se po kvalifikaci už nesmí měnit.

Ale dalo se vytušit i ze sektorových časů, že Verstappenův vůz je nastaven tak, aby byl co nejlepší v zatáčkách, výměnou za vysoký aerodynamický odpor na rovinkách. Lepší práce s pneumatikami má Red Bullu zajistit konkurenceschopnost v dlouhých závodních stintech, avšak nebyla nic platná v kvalifikaci. Tým s Verstappenem se k tomuto kroku odhodlali poté, co byl ve druhém tréninku v dlouhých stintech Norrisův mclaren o více než 0.5 sekundy na kolo rychlejší. Další dlouhé jízdy se už kvůli počasí nestihly. V porovnání rychlých kol byl Verstappen o pár setin sekundy rychlejší, avšak je jasné, že v trénincích nikdo nejel skutečné kvalifikační kolo. Ale důležité je, že při obrovském rozdílu v závodním tempu by bylo kvalifikační vítězství bezcenné, proto Red Bull z pátku na sobotu razantně měnil nastavení.

Řekl bych, že navzdory divokým tréninkům jsme našli správný směr,“ řekl Marko. „Vypadalo to velmi dobře až po 12. zatáčku. Tam ztratil jeden a půl až dvě desetiny. Relativně velká ztráta na takto krátké trati. Ale vůz je klidnější. To znamená, že se nám pravděpodobně podařilo zpomalit tempo degradace pneumatik. A přesto jsme rozdělili vozy McLarenu, takže částečná spokojenost.

Red Bull prý obětoval kvalifikační rychlost ve snaze dostat závodní tempo na úroveň McLarenu. Foto: Red Bull

Důležitým faktorem ještě bude start, a ty Norrisovy letos nejdou dobré.

Vím, že nemám nejlepší starty. Častěji přijdu o pozici, než si ji udržím. Ale to je minulost. Pracoval jsem na tom a pracujeme na tom. Ale nesoustředím se na to, abych zítra umlčel kritiku, jen si co nejlépe udělám svou práci,“ řekl Norris krátce po kvalifikaci.

Zdroj: Servus TV, Motorsport, RaceFans, úvodní foto: Red Bull