Novinky

  • 10.09.2024 Neutral Magnussena v Baku nahradí Bearman.

  • 31.08.2024 Good Ital Andrea Kimi Antonelli nahradí u Mercedesu pro příští rok Lewise Hamiltona

  • 28.08.2024 Neutral Argentinec Franco Colapinto se stal novým jezdcem Williamsu pro zbytek sezony

Facebook Instagram

Myslet na titul by bylo hloupé

Myslet na titul by bylo hloupé

Norris nechce předbíhat

Pád na druhé místo po nepovedeném startu, poté ale návrat do čela v 18. kole a vítězství s náskokem téměř 23 sekund. Návrat z letní přestávky nemohl pro Landa Norrise dopadnout lépe. Pilot McLarenu rozdrtil Maxe Verstappena na jeho domácí půdě a dojel si pro druhé vítězství v kariéře. Náskok pilota Red Bullu v průběžném pořadí stáhl na 70 bodů.

"Je to úžasný pocit," radoval se 24letý pilot bezprostředně po skončení závodu. "Kvůli prvnímu kolu opět nemohu říct, že šlo o perfektní závod. Poté to ale bylo nádherné. Měl jsem velmi silné tempo. Auto fungovalo neuvěřitelně, takže jsem se cítil pohodlně. Mohl jsem na to tlačit a dostat se před Maxe, což bylo hlavní. Od té doby už jsem to měl ve svých rukou. Po pravdě řečeno, byl to celkem přímočarý závod. Byl sice náročný, ale velice jsem si ho užil," dodal.

Norris v Zandvoortu navázal na květnové vystoupení v americkém Miami. Právě tam dosáhl na svůj premiérový triumf. Tehdy ho ale nasměroval k vítězství až výjezd zpomalovacího vozu v pozdější fázi. V Nizozemsku pomýšlel na triumf od samotného začátku, a to i přesto, že se v úvodu propadl za Maxe Verstappena.

"Začal jsem na to myslet docela brzy, už asi tak v pátém, šestém nebo sedmém kole. Předpokládal jsem, že na to Max začne tlačit a vytvoří si náskok. To se mu ale nedařilo a já od té doby věděl, že se nacházíme v dobrém souboji. Zdálo se, že stále více ztrácí, přičemž já naopak zrychloval," popisuje Norris duel s domácí hvězdou.

Ačkoli Norris ukrojil z Verstappenova náskoku díky vítězství a nejrychlejšímu kolu osm bodů, myšlenkami na zisk titulu se v tuto chvíli nechce rozptylovat. "Potřebuji odvádět lepší práci. Celý rok tvrdě makám, ale stále jsem o 70 bodů za Maxem. V tuto chvíli mi proto připadá docela hloupé na něco takového pomýšlet. V tuto chvíli se soustředím jenom na příští závod. V něm chci odvést tu stejnou práci jako teď. Není důvod myslet dopředu a na něco jiného," říká upřímně.

Lando Norris dosáhl v Zandvoortu na své druhé vítězství v kariéře. Foto: McLaren


Do Nizozemska přijel McLaren s řadou vylepšení. Tým z Wokingu nasadil upravené přední i zadní zavěšení, zadní křídlo upravené speciálně pro Zandvoort, upravenou podlahu a nový přední brzdový chladicí otvor. Norris si je velice pochvaluje.

"Poprvé od Miami jsme nasadili pořádná vylepšení. Fungovala velmi dobře," říká. Zároveň ale neusíná na vavřínech. "Stále musíme ujít dlouhou cestu, takže je potřeba nadále makat, protože toto byl jenom Zandvoort. Monza je úplně jiným okruhem, takže se musíme pořád zlepšovat," uvědomuje si.

Zklamaný Piastri



Při Velké ceně Nizozemska nestáhl manko pouze sám Norris. Také tým McLaren se v Poháru konstruktérů výrazně přiblížil k vedoucímu Red Bullu. Na rakouskou stáj momentálně ztrácí 30 bodů. O to se kromě Norrise zasloužil také Oscar Piastri, který projel cílem jako čtvrtý. U Australana ale nepanovalo velké nadšení.

"Bylo to pro mě trochu zklamání," nezastírá. "Sice jsem udělal slušný pokrok, pak jsem ale zůstal zaseknutý ve špinavém vzduchu za Ferrari (Charlese Leclerca - pozn. red.). Měli lepší tempo, než jsme očekávali. Nemohl jsem proto získat maximální množství bodů," posteskl si.

Ze stupňů vítězů byl Piastri sesazen již v úvodu, kdy mu sebral třetí místo George Russell. Pilot Mercedesu poté sice prodělal dlouhou první zastávku, Piastri se ale rozhodl svůj úvodní úsek natáhnout. Kvůli tomu ztrácel a na trať se vrátil jako pátý, když ho kromě Russella přeskočil také Leclerc. Před Russella se sice díky výhodě čerstvějších pneumatik dostal velice rychle, na Leclerca se ale pouze dotáhl. Recept na něj nenašel. Vítěz Velké ceny Maďarska projel cílem se ztrátou necelých dvou sekund.

McLaren snížil náskok Red Bullu v Poháru konstruktérů na 30 bodů. Foto: McLaren


V Nizozemsku triumfoval McLaren počtvrté v historii. Před Norrisem v Zandvoortu uspěli samí šampioni. V roce 1976 se probojoval na nejvyšší stupeň James Hunt, v roce 1984 triumfoval Alain Prost (tehdy ale ještě mistrem světa nebyl) a v ročníku 1985 slavil Niki Lauda. Pro Rakušana tehdy šlo o úplně poslední vítězství v královně motorsportu. Norris se stal teprve druhým vítězem Velké ceny Nizozemska v novodobé historii. Od roku 2021, kdy se závod do kalendáře vrátil, totiž vždy zvítězil Max Verstappen.

Před svým letošním vítězstvím nedokončil Norris Velkou cenu Nizozemska nikdy ani na pódiu. V roce 2021 obsadil desáté místo a v předchozích dvou letech skončil sedmý. Přesto v Zandvoortu nevyhrál poprvé. V sezoně 2017 zde ovládl dvě ze tří jízd evropské F3. Za zmínku stojí rovněž fakt, že Zandvoort není jediným nizozemským okruhem, na kterém Norris během své kariéry triumfoval. V roce 2016 ovládl závod severoevropského poháru formule Renault 2.0 v Assenu, který je známý především jako dějiště Velké ceny Nizozemska MotoGP.

Zdroj: Motorsport, PlanetF1, F1, FORMULE.cz, úvodní foto: McLaren